“De kracht van de Duitslanddag is de bundeling van brede kennis over de Duitse markt”

“De kracht van de Duitslanddag is de bundeling van brede kennis over de Duitse markt”
Günter Gülker, directeur van de DNHK

Je wilt als Nederlandse ondernemer graag de Duitse markt op. Hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Op de Duitslanddag, die op 29 september door de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met Euler Hermes georganiseerd wordt, komen alle tips en tricks over zakendoen in Duitsland aan bod. AHA24x7.com sprak in de aanloop naar de tweede editie van de Duitslanddag met Günter Gülker, directeur van de DNHK.

Vorig jaar beleefde de Duitslanddag zijn première en het concept sloeg meteen in als een bom. Op één dag ontvangen de bezoekers de belangrijkste informatie over de ins en outs van het zakendoen in Duitsland – van ondernemerservaringen, communicatie- en marketingtips tot diepgaande branche-informatie en inzicht in concrete kansen per sector. Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer, kijkt met een goed gevoel terug op de eerste editie. “De kracht van de Duitslanddag is de bundeling van kennis uit het netwerk van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Samen met een groot aantal leden en partners van de Handelskamer wordt een zeer breed pallet aan informatie verstrekt in circa 30 workshops en infosessies. Op de verschillende stands konden tijdens de eerste editie van het event vrijwel alle ondernemersvragen met betrekking tot de Duitse markt worden beantwoord.”

Breed en gevarieerd programma
Net als vorig jaar richt de Duitslanddag zich op ondernemers die hun kansen in Duitsland willen verkennen of hun bestaande activiteiten willen versterken. Het brede en gevarieerde programma biedt relevante informatie voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Wat kunnen de naar schatting 800 bezoekers van de tweede Duitslanddag allemaal verwachten? ”Op de dag zelf zullen de tien beste tips voor succes op de Duitse markt worden gepresenteerd door Euler Hermes. Tijdens de workshops en infosessies staan bijvoorbeeld relevante politieke ontwikkelingen in sectoren als de industrie, logistiek en energie centraal. Daarnaast staan ook e-commerce, sales in Duitsland, kansen in de infrastructuur en de bouw, juridische en fiscale richtlijnen in de logistiek en eHealth op het programma. Praktische onderwerpen, zoals het huren van bedrijfsauto’s en correcte omgang met facturatie en incasso’s komen ook aan de orde. Naast de workshops en informatiesessies waren er in 2015 ook interessante bijdragen van Marten Blankesteijn van Blendle en voetbaltrainer Gertjan Verbeek. Wie dit jaar zijn Duitsland-ervaringen met de bezoekers zal delen, blijft nog even geheim.”

Bundeling van kennis en ervaring
Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Er worden dan ook veel evenementen georganiseerd die over de Duitse markt informeren. Waarin verschilt de Duitslanddag van deze andere bijeenkomsten? “In de afgelopen jaren nemen wij een duidelijke trend waar in de richting van Duitsland en groeit het aantal informatiebijeenkomsten. Een positieve ontwikkeling, die wij met de Duitslanddag verder ondersteunen. De Duitslanddag bundelt brede kennis, ervaring en biedt één-op-één advies. Je zou kunnen concluderen, dat dit event alle aspecten van kleinere Duitsland-evenementen in één dag bundelt.

Goede basis voor samenwerking
Nederland en Nederlanders hebben een positief imago in Duitsland. Dit biedt een goede basis voor samenwerking. Maar Duitse ondernemers kennen volgens Gülker ook de Nederlandse ‘manco’s’. “In hun ogen wordt onze flexibele en losse manier van werken ook wel eens als minder betrouwbaar of ongestructureerd opgevat. Hierover gaan verschillende infosessies op 29 september. Wat betreft Nederlandse producten weten vele Duitse ondernemers dat deze kwalitatief goed en in vele gevallen innovatief zijn. Een duidelijk imago hebben onze producten echter niet. Hoe dit kan worden verbeterd vertelt Prof. Kurt Imminger van de Gesellschaft für innovative Marktforschung in een speciale infosessie tijdens de Duitslanddag.”

Kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland
Waar de grootste kansen voor Nederlandse bedrijven liggen, is volgens Gülker heel erg afhankelijk van het bedrijf en de branche. Hij wijst op de constant groeiende online handel. “Meer dan 50 miljoen mensen in Duitsland kopen nu al online. De Duitse e-commerce branche groeide in 2015 met 13,3 procent naar een omzet van rond zestig miljard euro. Vergeleken met een groei van 2,9 procent van de retail in Duitsland, is het duidelijk dat e-commerce nog veel kansen biedt. In 2016 wordt weer een groei van meer dan tien procent verwacht.” Een andere kans vormen de investeringen in de infrastructuur de komende jaren: in 2016 wordt hier 13 miljard euro ingepompt, waarvan 7,4 miljard bedoeld is voor wegen. Ook op de lange termijn zijn er veel investeringen gepland, aldus Gülker. “Het ‘Verkehrswegeplan 2030’ omvat projecten van een totaal kostenplaatje van meer dan 260 miljard euro. Naast de investeringen in wegen, moeten ook veel bruggen gesaneerd en nieuw gebouwd worden: alleen in NRW al rond 400.” Maar ook de gezondheidssector of industrie bieden volgens Gülker genoeg mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. “Ik nodig geïnteresseerden ondernemers daarom uit om naar de Duitslanddag te komen en hier meer te ervaren over het zakendoen in Duitsland.”

Op één dag de beste tips voor succes op de Duitse markt krijgen: Dat kan op 29 september 2016 op de Duitslanddag. Deze dag wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door de Duits-Nederlandse Handelskamer in samenwerking met Euler Hermes. Het veelzijdige programma bevat informatie over alle ins en outs van zakendoen in Duitsland en bestaat uit 12 workshops en 15 infosessies. Naast het plenaire programma met inspirerende sprekers bestaat ruime gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Meer info’s over het programma en de aanmelding vindt u onder www.duitslanddag.nl.

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) ondersteunt al meer dan 110 jaar ondernemingen bij activiteiten op de markt in het buurland. Met ruim 1.200 leden vormt de DNHK het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk.

X