Duitslanddesk zoekt studenten voor deelname aan programma Duitsland+

Duitslanddesk zoekt studenten voor deelname aan programma Duitsland+

De Duitslanddesk, een initiatief van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), is het algemene Nederlandse informatiepunt voor studeren in Duitsland. Studenten die vanaf maart/april 2023 in Duitsland gaan studeren of onderzoek doen, kunnen via de Duitslanddesk deelnemen aan het begeleidingsprogramma Duitsland+. Door middel van een kennismakingsdag, online trainingen en Zoommeetings worden de studenten klaargestoomd voor hun verblijf in Duitsland. Daarnaast organiseert de Duitslanddesk eind juni/begin juli een gezamenlijke studiereis naar een Duitse stad.

Het begeleidingsprogramma Duitsland+ is een laagdrempelige manier om meer te weten te komen over (studeren in) Duitsland en kennis te maken met andere Nederlandse studenten in Duitsland. Daarnaast kunnen studenten via de Duitslanddesk hun ervaringen delen met andere (aankomende) studenten.

Opzet begeleidingsprogramma

  • Kennismakingsdag: in maart 2023 zal in Amsterdam een kennismakingsdag plaatsvinden voor studenten die komend semester in Duitsland gaan studeren. Studenten die eerder in Duitsland hebben gestudeerd geven tips en ook zal er een taalworkshop worden gehouden.
  • Online training interculturele vaardigheden: tijdens deze training maken studenten kennis met de culturele verschillen tussen Nederland en Duitsland en leren ze hoe ze hiermee om moeten gaan.
  • Zoommeetings: zodra de studenten in Duitsland studeren, worden iedere vier weken Zoommeetings gehouden. Tijdens iedere meeting komt een ander thema aan bod, waarbij steeds weer nieuwe gastsprekers aansluiten. Daarnaast bieden de Zoommeetings de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en gezellig te kletsen.
  • Studiereis naar een Duitse stad eind juni/begin juli: de studenten ontmoeten elkaar in een Duitse stad, waar ze deelnemen aan een interessant dag- en avondprogramma. Reis- en verblijfkosten worden vergoed door het Duitsland Instituut.
  • Reünie: na afloop van het semester wordt een reünie georganiseerd op de Duitse Ambassade in Den Haag.

Verder kunnen de studenten gebruikmaken van adviesspreekuren over praktische zaken (het zoeken van een woning, het afsluiten van een zorgverzekering, aanmelden bij de gemeente etc.) en taalworkshops. Ook kunnen zij via de Duitslanddesk hun ervaringen delen door middel van een blog op de website van het Duitsland Instituut, een Instagram-takeover van het Duitslanddesk-account of door voorlichting te geven op scholen.

Aanmelden en meer informatie

Geïnteresseerde studenten kunnen zich nog tot 29 januari 2023 aanmelden voor Duitsland+. Zij dienen hiervoor dit aanmeldingsformulier in te vullen en de volgende documenten te mailen naar duitslanddesk-dia@uva.nl:

  • Motivatiebrief (maximaal 500 woorden)
  • Curriculum Vitae
  • Schriftelijke bevestiging van toelating tot de desbetreffende Duitse onderwijsinstelling

Meer informatie over Duitsland+ is te vinden op de website van de Duitslanddesk. De hoogtepunten van een eerdere studiereis met Duitsland+ zijn hier te bekijken.

X