Eerste predicaat ‘Euregioprofielschool‘ in project ‘Spreek je buurtaal‘ uitgereikt

Eerste predicaat ‘Euregioprofielschool‘ in project ‘Spreek je buurtaal‘ uitgereikt

Als eerste school in het project ‘Spreek je buurtaal‘ heeft de St. Vitus-Schule in het Duitse Südlohn het predicaat ‘Euregioprofielschool‘ gekregen. Stephan Krems van de Bezirksregierung Münster overhandigde de school onlangs het certificaat.

In het project kunnen basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. Al 33 scholen uit de Achterhoek, Twente en de Duitse deelstaten Noordijn-Westfalen en Nedersaksen deden mee en kregen lessen in hun buurtaal. Tijdens één schooljaar moeten deelnemende scholen maximaal 40 lesweken één tot vier lesuren per week onderwijs in de buurtaal aanbieden. Hoe het buurtaalonderwijs precies ingevuld wordt, is aan de scholen. Tijdens de digitale Grenslandconferentie op 2 december ontving het project de Grenslandprijs, die tijdens de Grenslandconferentie 2019 door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops en minister van Europese Zaken van Noordrijn-Westfalen Stephan Holthoff-Pförtner in het leven is geroepen.

Scholen die meedoen aan ‘Spreek je buurtaal‘, kunnen zich aanmelden voor het predicaat ‘Euregioprofielschool‘. Een binationale jury, bestaande uit onder andere de Bezirksregierung Münster, de EUREGIO, het Nuffic en de Taalunie, beoordeelt de aanmeldingen. Na de eerste uitreiking van het certificaat aan de St. Vitus-school volgen er deze maand nog meer predicaten. In het voorjaar komt er een nieuwe juryronde.

X