Enschede en Münster intensiveren samenwerking

Enschede en Münster intensiveren samenwerking
Het Stadhuis van Enschede

De burgemeesters van de steden Münster en Enschede willen de banden verder aanhalen. Dat werd duidelijk tijdens een debat op 16 januari jongstleden in het Haus der Niederlande in Münster. Het uiteindelijke doel: Twente en het Münsterland moeten een regio worden waarin de economie floreert en het leven goed is, aldus dagblad Tubantia.

Burgemeester Markus Lewe van Münster en zijn Enschedese collega Onno van Veldhuizen formuleerden vorig jaar al samen een Letter of Intent, waarin de doelen voor samenwerking op economisch, bestuurlijk en maatschappelijk terrein zijn beschreven. De contacten tussen Münster en Enschede bestaan al langer, maar beide burgervaders willen nu spijkers met koppen slaan op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking.

Grenssteden hebben elkaar nodig

“Wie in Twente wordt geboren, leeft er zijn leven en gaat er ook dood”, aldus Van Veldhuizen. Dat is goed voor de gemeenschapszin, maar daarmee redt onze economie het niet. Twente heeft zijn Duitse achterland nodig.” Een van de belangrijkste struikelblokken achter een intensievere samenwerking zijn echter de nationale verschillen op het gebied van wet- en regelgeving. “De verschillen in sociale zekerheid is een van de grootste struikelblokken die we uit de weg moeten ruimen”, zegt Lewe.

Lobby werpt vruchten af

Het tij lijkt echter langzaam te keren, zo erkennen beide burgemeesters. “Vroeger had ik het gevoel dat niemand deze problemen serieus nam”, aldus Lewe. “Ondertussen zie ik dat zaken in beweging komen. Je moet duidelijk maken dat dit veel verder reikt dan Enschede en Münster. Dit gaat over de toekomst van Europa.”
Het lobbywerk bij de nationale overheden begint zijn vruchten af te werpen, zegt ook Van Veldhuizen. “We doen het samen, dat is onze kracht. Het maakt verschil of er een internationale delegatie in Den Haag aanklopt, of een groepje uit Twente.”

Lees meer bij Tubantia

X