Afgelopen week was de kersverse minister-president van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, op bezoek in Nederland. Zijn eerste buitenlandse reis. Hij ging op audiëntie bij koning Willem-Alexander, sprak met minister-president Mark Rutte en bezocht de haven van Rotterdam. De consul-generaal der Nederlanden in Düsseldorf, Ton Lansink, vertelt in een interview op de website van de deelstaatregering waarom de samenwerking tussen Nederland en NRW zo belangrijk is.

Ton Lansink bekleedt sinds 2014 de functie van Consul-Generaal der Nederlanden in Düsseldorf. Hij is de eerste aanspreekpartner in Duitsland als het om de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen gaat.

Consul-Generaal Ton Lansink
Foto: Kick Smeets (c) ’14

Belangrijkste handelspartners

Geboren in Lichtenvoorde stak hij als kind al vaak de grens over naar Duitsland. Voor familiebezoek – twee van zijn ooms woonden in Duitsland – boodschappen of een zwempartijtje in een meer. Op zijn werkplek in Düsseldorf voelt hij zich dan ook “als een vis in het water”. Hij houdt zich onder meer bezig met het bevorderen van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. “Nederland en Noordrijn-Westfalen zijn elkaars belangrijkste handelspartners,” aldus Lansink. “Maar ik houd me ook intensief bezig met het bevorderen van samenwerking op het gebied van infrastructuur, verkeer, rampenbestrijding, ruimtelijke ordening, arbeidsmarkt en vluchtelingen.”

Goudmijn

In Den Haag voert Lansink een actieve lobby om vooral ook beleid te ontwikkelen met betrekking tot het buurland, en niet alleen op Europees niveau. Want grensbewoners ondervinden volgens Lansink nog steeds hindernissen als ze de grens oversteken, bijv. als ze zich in het buurland medisch willen laten behandelen, solliciteren of zaken willen doen. Lansink: “Het potentieel van de grensregio wordt nog lang niet ten volle benut. Er ligt hier een goudmijn aan mogelijkheden voor het grijpen.”

Bekijk het hele video-interview met Ton Lansink op de website van de deelstaatregering van NRW.