Euregio rijn-maas-noord organiseert eerste zorgverzekeringsspreekuur

Euregio rijn-maas-noord organiseert eerste zorgverzekeringsspreekuur
Juul Stinges (links), adviseur bij het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord. Foto (c) euregio rijn-maas-noord.

Nederlanders die in Duitsland werken, hebben doorgaans via hun Duitse werkgever een Duitse zorgverzekering en zijn daarnaast ook in Nederland verzekerd. Dit kan leiden tot vragen, want moet je in dit geval bijvoorbeeld dubbele premies betalen? Kun je nog gewoon naar je eigen huisarts toe? Hoe zit het met ziekmelding en arbeidsongeschiktheid? CZ, de Duitse BARMER Krankenversicherung en het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord zullen deze vragen beantwoorden tijdens het eerste zorgverzekeringsspreekuur voor grenspendelaars op 20 april. 

“Het Duitse zorgverzekeringsstelsel is anders dan het systeem in Nederland. Duitsland kent bijvoorbeeld nog particuliere zorgverzekeringen en ook de loondoorbetaling bij ziekte is anders geregeld,” legt Juul Stinges, adviseur bij het GrensInfoPunt rijn-maas-noord, uit. In geval van ziekte betaalt een werkgever in Duitsland slechts zes weken loon door, daarna wordt dit overgenomen door de Krankenversicherung. Daarnaast dienen werknemers een medische verklaring aan te leveren bij hun werkgever wanneer zij zich ziekmelden. “Ook kent Duitsland niet het Nederlandse eigen risico bij zorgkosten, maar andere manieren van eigen bijdragen,” aldus Stinges. Voor grensarbeiders gelden bovendien nog een aantal aparte regels.

Aanmelden en meer informatie

Het zorgverzekeringsspreekuur vindt plaats op donderdag 20 april van 14.00 tot 18.00 uur bij het GrensInfoPunt van de euregio rijn-maas-noord (Konrad Zuse-Ring 6, 41179 Mönchengladbach). Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden door te bellen naar 0049 (0) 2161 6985 503 of een e-mail te sturen naar grenzinfopunkt@euregio-rmn.de. Het spreekuur is gratis en voor iedereen toegankelijk, ook voor belangstellenden die niet bij CZ of de BARMER Krankenversicherung verzekerd zijn.

X