Kategorien Education News

EUREGIO Youth Battle boekt succes bij Oostenrijkse Kaiser-Maximilian-Preis

Een bijzonder moment voor de EUREGIO: op woensdag 8 mei 2019 werd het jeugdproject EUREGIO Youth Battle bekroond met een vernoeming op de short list van de prestigieuze Oostenrijkse Kaiser-Maximilian-Preis. Projectleider Stéphanie Woldringh en Youth Battle winnares Sarah Vortkamp waren ter plekke in Innsbruck aanwezig om de plechtigheid bij te wonen en het project voor te stellen.

Afgelopen jaar in november organiseerde de EUREGIO voor het eerst het grensoverschrijdende jongerenevenement EUREGIO Youth Battle. Daarbij werden jongeren uit het hele EUREGIO-gebied uitgenodigd om verschillende voorstellen en projecten voor de grensoverschrijdende samenwerking te bedenken en deze aan een vakkundige Duits-Nederlandse jury de presenteren. Het beste projectvoorstel, Grensztafel, werd toen met 5.000€ voor de uitvoering beloond.

Dit bijzondere projectconcept is het nu gelukt om samen met 5 andere Europese initiatieven de short list van de Kaiser-Maximilian-Preis te halen. Daarvoor waren EUREGIO-projectleider Stéphanie Woldringh en Youth Battle-winnares Sarah Vortkamp uitgenodigd naar Innsbruck te komen en de Youth Battle te vertegenwoordigen. Een grote eer zoals Stéphanie Woldringh vindt: “Dat onze Youth Battle niet alleen in de regio goed is ontvangen maar ook elders in Europa weerklank vindt, is fantastisch.”

Wensen en dromen voor Europa

Tijdens het dagvullende programma in het kader van de prijsuitreiking stond er onder andere een jeugddialoog gepland. In een 2,5 uur durende workshop ontstond er tussen de 6 verschillende initiatiefnemers en ongeveer 50 geselecteerde Oostenrijkse scholieren een spannend gesprek over hun wensen en dromen voor Europa. Ook werden zij gevraagd hun mening te geven over de zes voorgestelde short list projecten en input te leveren voor verbetering. Een taak die gretig opgepakt werd door de scholieren. Sarah Vortkamp is positief over de workshop: “Het is belangrijk om ook naar de wensen van jonge mensen betreffende de Europese samenwerking te luisteren. Zo houden wij jongeren betrokken en maken we ze enthousiast voor Europa.”

Aansluitend aan de jeugddialoog vond een burgerdialoog met een interactieve podiumdiscussie over de toekomst van de Europese samenwerking plaats. Naast tal van geïnteresseerde burgers waren onder andere Frédéric Vallier, secretaris-generaal van Raad der Europese Gemeenten en Regio’s, en Herwig van Staa, voormalig Landeshauptmann van het bondsland Tirol, uitgenodigd hun visie over Europa te delen. Met name de aanstaande Europese verkiezingen hielden de gemoederen bezig, maar ook onderwerpen als duurzaamheid in de EU werden uitvoerig besproken.

Stage lopen in Europa, ongeacht verleden of handicap

In de avond vond in de feestelijke ambiance van het Haus der Musik de officiële prijsuitreiking en bekendmaking van het winnende project plaats. De hoofdprijs van €10.000,- heeft de Youth Battle niet weten binnen te halen – die ging naar het lokale Innsbrucker project Rückenwind. Een project dat jongeren ongeacht hun persoonlijk verleden of mogelijke handicaps de mogelijkheid biedt in het Europese buitenland stage te lopen of aan sociale of maatschappelijke projecten mee te werken. Desondanks werden de Youth Battle en de overige short list-projecten tijdens de uitreiking nog eens aan het publiek voorgesteld en werden alle projecten geprezen voor hun maatschappelijke meerwaarde en hun bijdrage aan het realiseren van de Europese samenwerking.

Voor het eerst Europabreed

De Kaiser-Maximilian-Preis wordt al sinds 1998 ieder jaar aan individuele burgers toegekend die een bijzondere bijdrage op het gebied van lokaal en regionaal Europees beleid geleverd hebben. In het kader van het Kaiser-Maximilian-herdenkingsjaar 2019 is echter besloten om de prijs dichter naar de burgers te brengen: voor het eerst kunnen zich ook projecten en initiatieven melden die op een creatieve, duurzame en tastbare wijze de Europese integratie belichamen. Bovendien werd de prijs voor het eerste Europabreed uitgeroepen. Uit 8 verschillende landen zijn uiteindelijk voorstellen binnengekomen. Een vakkundige internationale jury heeft de keuze voor de short list en de winnaar gemaakt.