Kategorien Business Interviews News

Euregional Startup Pitch Event: LIOF en NRW.BANK ondersteunen Nederlandse en Duitse start-ups

Op donderdag 20 oktober organiseerden LIOF en NRW.BANK het eerste Euregional Startup Pitch Event. Start-ups uit Nederland en Duitsland konden tijdens dit evenement in het Limburgse Heel hun bedrijfsplannen voorstellen aan elkaar, LIOF, NRW.BANK en diverse experts op het gebied van ondernemen. In dit interview schijnen Jorg van der Meij van LIOF en Justus Schünemann van NRW.BANK hun licht op de taken van hun organisaties, het Euregional Startup Pitch Event en de betekenis van LIOF en NRW.BANK voor start-ups.

Links: Jorg van der Meij, rechts: Justus Schünemann

LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de provincie Limburg, ondersteunt Limburgse bedrijven met advies, een netwerk en financiering. Ook Limburgse bedrijven die actief willen worden op de Duitse markt, kunnen bij LIOF hulp krijgen. “De grens tussen Limburg en het buitenland (zowel Duitsland als België, red.) is drie keer zo lang als tussen Limburg en de rest van Nederland,” aldus Van der Meij. “Vandaar dat LIOF zich bij de ondersteuning van Limburgse ondernemingen ook op Duitsland richt.” LIOF kan Limburgse bedrijven bijvoorbeeld helpen bij het leggen van nieuwe contacten met Duitse ondernemers of het sluiten van partnerschappen over de grens.

NRW.BANK speelt een vergelijkbare rol, maar dan voor bedrijven in Noordrijn-Westfalen. Ook Duitse bedrijven die hun producten in Nederland op de markt willen brengen, kunnen bij NRW.BANK terecht. “Als ontwikkelingsbank voor Noordrijn-Westfalen ondersteunt NRW.BANK de deelstaat bij structurele en economische beleidstaken. Dit gebeurt in opdracht van de Duitse overheid, zonder winstoogmerk,” legt Schünemann uit. “NRW.BANK biedt ondersteuning op uiteenlopende gebieden: van leningen tot advies op maat.”

Eerste Euregional Startup Pitch Event

Mede dankzij de fysieke nabijheid van Limburg en Noordrijn-Westfalen werken LIOF en NRW.BANK regelmatig samen. Ook bij de ondersteuning van start-ups bundelen zij geregeld hun krachten. Zo organiseerden zij eerder elevator pitches voor start-ups tijdens Limburg Leads: een euregionaal b2b-evenement dat eerder plaatsvond in MECC Maastricht. Het Euregional Startup Pitch Event borduurt hierop voort, maar is – in tegenstelling tot Limburg Leads – volledig gericht op start-ups.

“Het Euregional Startup Pitch Event is iets kleinschaliger dan Limburg Leads,” vertelt Schünemann. “Waar er in 2021 tijdens Limburg Leads dertig start-ups uit Nederland, Duitsland en België meededen, tien uit ieder land, waren dit er nu vier uit Nederland en vier uit Duitsland. Hierdoor konden we de start-ups in de aanloop naar het event veel persoonlijker begeleiden bij de voorbereiding van hun pitches.” “Door onder andere een pitchworkshop vooraf konden de start-ups ook alvast met elkaar kennismaken,” vult Van der Meij aan. “Hierdoor konden ze elkaar al direct van feedback voorzien, wat door de start-ups als zeer waardevol werd ervaren.”

Duurzaamheid als gemene deler

De verschillende start-ups die hun bedrijfsplannen presenteerden tijdens het Euregional Startup Pitch Event hadden uiteenlopende achtergronden. Wel hadden ze één overeenkomst: de focus op duurzaamheid.

Vanuit Nederland deden de volgende vier bedrijven mee:

  • The Water Company ontwikkelt een composteerbare waterfles voor landen waarin wel veel gebruik wordt gemaakt van water uit flessen, maar die geen goed recyclingsysteem hebben.
  • ETB Global ontwikkelt biobased kunststoffen, zoals rubber uit bio-ethanol of biobased butadieen.
  • Nettle TOC ontwikkelt extra sterke biobased grondstoffen voor 3D-printers. Hierbij maken ze gebruik van brandnetelvezels.
  • Eatly Maastricht bestrijdt voedselverspilling door misvormde groente en fruit direct aan de consument te verkopen. Dit voorkomt de verspilling van producten van goede kwaliteit, omdat deze anders vanwege hun uiterlijk in de winkel niet zouden worden verkocht.
Het publiek luistert geconcentreerd naar de pitches.

De Duitse bedrijven die hun opwachting maakten, waren de volgende:

  • DroidDrive ontwikkelt een geautomatiseerde logistieke oplossing voor de zogenaamde ‘last mile’.
  • Circulania Services biedt een ruilplatform voor gebruikte materialen en afval en de verwerking daarvan in nieuwe ruwe materialen. Voorbeelden daarvan zijn staal of andere grondstoffen uit de bouw.
  • Everwave haalt door middel van innovatieve technologie plastic uit oceanen.
  • ForestGum produceert en verkoopt suikervrije, plasticvrije en biologisch afbreekbare kauwgum.

Prettige sfeer

De start-ups hielden hun pitches ten overstaan van zogenaamde business angels: experts en coaches op het gebied van ondernemen. Zij kunnen de start-ups ondersteunen met hun feedback, kennis en ervaring, of zelfs financieel wanneer zij sterk in de start-ups geloven. Hoewel dit voor de start-ups best spannend kan zijn, was de sfeer tijdens het evenement toch vooral prettig. “De start-ups worden tijdens het event echt op een voetstuk geplaatst,” vertelt Schünemann. “De sfeer is ontspannen en de start-up-eigenaren hoeven niet te bewijzen wat ze waard zijn, maar worden juist met open armen ontvangen. De experts zijn echt in hun verhaal geïnteresseerd. Hoewel het event voor alle start-ups pas een eerste kennismaking met grensoverschrijdend ondernemen was, smaakte het voor iedereen naar meer.”

Andere mogelijkheden voor start-ups

Informeel napraten na afloop.

“Na dit eerste Euregional Startup Pitch Event waren niet alleen de start-ups, maar ook LIOF en NRW.BANK enthousiast. In 2023 zullen we het evenement daarom opnieuw organiseren,” vertelt Van der Meij. (Duurzame) start-ups kunnen ook buiten het Euregional Startup Pitch Event om contact opnemen met LIOF of NRW.BANK wanneer zij ondersteuning wensen. Bij NRW.BANK kunnen zij hiervoor terecht op de webpagina voor bedrijfsoprichters; bij LIOF op www.liof.nl. Start-ups en ook andere bedrijven die zich met circulaire economie bezighouden kunnen daarnaast nog tot en met 20 januari terecht bij het Interreg-project From Waste 2 Profit.