Euregionale campus Limburg en Niederrhein: jongeren aan de regio binden

Euregionale campus Limburg en Niederrhein: jongeren aan de regio binden
Ariana Weijmans-Bos (ECLN-projectlid Gemeente Venlo) en Janet Antonissen (ECLN-projectlid Fontys Venlo) in gesprek over het ECLN-project.

In april is het INTERREG-project “Euregionale campus Limburg en Niederrhein” van start gegaan. Fontys Venlo en de Gemeente Venlo vertegenwoordigen de Nederlandse kant; vanuit Duitsland zijn Wirtschaftsförderung Mönchengladbach, Stadt Krefeld en Hochschule Niederrhein bij het project betrokken.

Het doel van het project is om jongeren te binden aan de grensoverschrijdende regio rondom Venlo. En dat is nodig gezien de toenemende ontgroening. Wanneer jongeren beide zijden van de grens leren kennen, vergroot dat de kans dat ze in deze ‘euregio’ een baan kunnen vinden – en er blijven. Het streven is om samen onderwijs aan studenten aan te bieden in de vorm van een euregionale module, een academische minor en/of een double degree. Bovendien wil het project studenten op arbeidsmogelijkheden in de regio wijzen en ze daarmee in de regio houden. Er zijn veel mooie mogelijkheden vlak voor de deur, maar studenten zijn zich hier vaak niet van bewust.

Drempel om over de grens heen te kijken verlagen

Ondertussen zijn de eerste gezamenlijke onderwijsactiviteiten en onderzoeken (bijvoorbeeld een masterscriptie) gestart. Hiermee wordt geprobeerd de drempel om over de grens heen te kijken te verlagen. Zo zijn studenten van Hochschule Niederrhein op 8 oktober welkom op de Career Day bij Fontys Venlo en kunnen zij speciale workshops volgen over werken in Nederland. Omgekeerd hebben de Fontys-studenten de mogelijkheid om in november, tijdens een netwerkevent in Mönchengladbach, bedrijven in de regio Niederrhein te leren kennen. Ook tijdens dit Wirtschaftsforum presenteren de twee hogescholen zich samen als euregionale hogescholen.

Kick-off-event op 10 oktober

De officiële Kick-Off van het project vindt plaats op 10 oktober in de Textilakademie in Mönchengladbach. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich via deze link aanmelden. Het programma is via onderstaande links te vinden:

Einladung NL_p001

Einladung NL_p002

Einladung NL_p003

Einladung NL_p004

X