Europarlementariërs: “Grensoverschrijdende samenwerking is voor grensstreek cruciaal”

Europarlementariërs: “Grensoverschrijdende samenwerking is voor grensstreek cruciaal”
Sven Schulze (l) en Jeroen Lenaers (r). Foto: GrensInfoPunt euregio rijn-maas-noord.

Op vrijdag 23 november brachten de Europarlementariërs Sven Schulze (CDU) en Jeroen Lenaers (CDA) een bezoek aan de provincie Limburg. In de ochtend waren ze te gast bij het Maastricht International Center (MIC) van de Euregio Maas-Rijn; ‘s middags reisden ze door naar het GrensInfoPunt (GIP) in Mönchengladbach van de euregio rijn-maas-noord.

Gespreksonderwerpen waren onder andere het belang van een goede samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse grensregio’s en het belang van een goede informatievoorziening voor expats en grensarbeiders. Tijdens hun bezoek aan Mönchengladbach zijn de Europarlementariërs in gesprek gegaan met studenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Schulze en Lenaers wilden ervaren wat jonge mensen van Europa verwachten en welke thema’s zij belangrijk vinden.

Belang van GrensInfoPunten

Beide heren zijn nauw betrokken bij het (willen) opheffen van grenzen in de grensstreek. Lenaers gaf aan dat “GrensInfoPunten op regionaal en lokaal niveau de meest geschikte partner zijn voor informatievoorziening – juist omdat ze op specifieke thema’s over kennis beschikken die werknemers en werkgevers op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt nodig hebben.” Schulze voegde hieraan toe dat het “heel mooi en goed is om te zien dat de GrensInfoPunten, samen met andere regionale partners, de grensoverschrijdende mobiliteit in de regio proberen te bevorderen.”

Lenaers schreef onlangs een rapport over het oprichten van een Europese Arbeidsautoriteit. De Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierover positief gestemd. Doel van de Europese arbeidsautoriteit is om de arbeidsmarkt eerlijker te maken. “Dat is hard nodig”, aldus Lenaers. In de afgelopen tien jaar is het aantal ‘mobiele werknemers’ namelijk verdubbeld: ongeveer 17 miljoen mensen werken momenteel niet in het land waar ze wonen of vandaan komen. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar stijgen. “Deze informatievoorziening is belangrijk om de burgers te kunnen informeren over hun rechten en plichten”, zei Lenaers. “In Nederland en Duitsland is deze kennis in belangrijke mate al door de GrensInfoPunten geborgd.”

Schulze diende onlangs een wijzigingsvoorstel van de Europese Verordening voor Sociale Zekerheid in (EG Vo. 883/2004). Dat is een belangrijk dossier op het gebied van bijvoorbeeld de uitkering van werkloosheidsgeld en kinderbijslag – onderwerpen die voor de grensstreek niet onbelangrijk zijn. Volgens Schulze is coördinatie van de wet- en regelgeving binnen Europa belangrijk: “Als iemand aan de andere kant van de grens gaat werken, mag deze persoon niet tussen wal en schip raken. Tegelijkertijd dient misbruik voorkomen te worden.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X