Duitse kartelwaakhond neemt Facebook onder de loep

Duitse kartelwaakhond neemt Facebook onder de loep

De Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt start een onderzoek naar Facebook. De toezichthouder onderzoekt of Facebook zijn dominante marktpositie misbruikt en consumenten misleidt met ondoorzichtige gebruiksvoorwaarden.

Facebook is met 26 miljoen actieve gebruikers het grootste sociale mediaplatform van Duitsland. Deze gebruikers moeten aan Facebook toestemming geven voor het gebruik van hun persoonlijke gegevens, onder andere voor advertentiedoeleinden. Maar de gebruikersvoorwaarden zijn volgens de Duitse waakhond niet duidelijk genoeg voor de gemiddelde consument. Facebookgebruikers zouden daardoor vaak niet begrijpen met welke voorwaarden zij instemmen.

Het onderzoek van het Bundeskartellamt richt zich op het Amerikaanse moederbedrijf en de Europese kantoren van Facebook in Ierland en Duitsland. Facebook ligt in Duitsland al langer onder vuur omdat het bedrijf te weinig zou ondernemen tegen racistische en rechts-extremistische commentaren. Het Amerikaanse bedrijf laat weten dat het overtuigd is van zijn eigen gelijk en zegt alle medewerking toe.

X