Feestje organiseren onder het motto ‚Malle‘? Dat mag niet meer zomaar

Feestje organiseren onder het motto ‚Malle‘? Dat mag niet meer zomaar

Op vakantie naar Mallorca – welke Duitser doet het niet? Het Spaanse eiland is mateloos populair bij onze oosterburen en wordt door hen ook wel liefdevol ‚Malle‘ genoemd. Wie deze term echter voor een Mallorca-feest wil gebruiken moet hier nu voor betalen. Het Landgericht Düsseldorf besloot dat ten gunste van een ondernemer die de term merkenrechtelijk voor zich heeft laten beschermen. Dat meldt STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.

Mallorca is een van de meest populaire vakantie-bestemmingen van de Duitsers. Ongeveer een derde van de toeristen op het Spaanse eiland is afkomstig uit Duitsland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in Duitsland graag feestjes worden georganiseerd onder het motto ‚Mallorca‘. Daarbij gebruiken organisatoren ook graag de term ‚Malle‘ als een afkorting van ‚Mallorca‘.

Het Landgericht Düsseldorf heeft hier nu een einde aan gemaakt. Een ondernemer uit Düsseldorf had de term ‚Malle‘ reeds in het jaar 2002 Europawijd als merk gedeponeerd. Sindsdien heeft hij veel kortgedingprocedures aangespannen tegen derden die de term voor hun feestjes gebruikten.

Verzet door organisatoren niet succesvol

Sommige organisatoren hebben zich hiertegen verzet. Zij zijn van mening dat het woord ‚Malle‘ slechts een afkorting is van het woord ‚Mallorca‘ en daarmee een geografische aanduiding. Daarom zou de term niet merkenrechtelijk kunnen worden beschermd.

Dit zag het Landgericht Düsseldorf echter anders. Het merk is bij de European Union Intellectual Property Office (EUIPO) in Alicante geregistreerd en van kracht. De term ‚Malle‘ zou alleen niet voor bescherming in aanmerking komen als het al in 2002 een zuiver geografische aanduiding was geweest. De wederpartij is er echter niet in geslaagd om dit voldoende te onderbouwen. Tegen de uitspraak kan nog wel in hoger beroep worden gegaan.

Heinz-Josef Klönne. (c) STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Over de auteur

Heinz-Josef Klönne is Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve. Hij adviseert Nederlandse en Belgische bedrijven in het Nederlands m.b.t. alle vraagstukken inzake zakelijke/industriële rechtsbescherming en contractrecht. Daarnaast begeleidt hij mkb-bedrijven en grote concerns in strategisch opzicht en behartigt hun belangen in heel Duitsland bij rechtbanken en scheidsgerechten.

 

 

 

 

 

X