Fietsen for chocolate: van Amsterdam naar Münster

Fietsen for chocolate: van Amsterdam naar Münster

Een eerlijke prijs voor onder andere de cacaobonen van boeren in arme landen. Dat is het doel van fair trade producten. Non-profitorganisatie Active Society NGO organiseert een meerdaagse trip voor jongeren die meer willen leren over het fair trade produceren van chocolade. Naast het educatieve doel, is het ook een CO2-neutrale manier om fair trade chocolade van Amsterdam naar Münster te brengen. De reis zal plaats vinden van 29 augustus tot en met 3 september 2021 en aanmelden hiervoor kan tot en met 21 augustus.

De fietstocht zal in totaal zes dagen duren, waarbij er op vier dagen daadwerkelijk gefietst wordt. De etappes zijn achtereenvolgens: Amsterdam-Almere, Almere-Apeldoorn, Apeldoorn-Enschede en Enschede-Münster. De eerste dag in Amsterdam zal vooral in het teken staan van de introductie op het thema fair trade chocolade en teambuilding. Ook wordt de Chocolatemakers factory bezocht.

Reizen met fair trade chocolade

Verder komen tijdens de reis verschillende onderwerpen aan bod die met het thema ‘fair trade chocolade’ te maken hebben. Zoals het productieproces van chocolade en social entrepeneurship. Op de derde dag voert de tocht bijvoorbeeld naar Paleis Het Loo. Hier staat geschiedenis van het kolonialisme en zijn invloed op de handel centraal. Daarnaast is er bij het oversteken van de grens een kleine quiz over de Nederlands-Duitse geschiedenis.

Fair trade wereldwinkel in Münster

Aangekomen in Münster staat er onder andere een bezoek aan een wereldwinkel op het programma. De meegenomen chocolade wordt hier afgeleverd. De winkeleigenaren leggen vervolgens het concept van een wereldwinkel uit , waarbij de focus vooral op een fair trade economie gelegd wordt. Op de laatste dag van de reis staat er een lunch bij het eerste vegan restaurant van Münster op de agenda. Het programma van de tocht wordt vervolgens afgesloten met een evaluatie van de reis en het afscheid van elkaar.

Deelname

De doelgroep van deze reis zijn 18- tot 30-jarigen, die zich voor fair trade producten interesseren en daar graag meer over willen leren. In totaal zijn er tien plekken beschikbaar. Aan de reis zijn geen kosten verbonden, aangezien het project wordt gefinancierd door het EU-subsidieprogramma Erasmus+. De kosten voor de reis, de accommodatie en eten en drinken worden vergoed. Overige kosten en het afsluiten van bijvoorbeeld een reisverzekering zijn wel voor eigen rekening.

Meer informatie over het volledige programma en het aanmeldproces zijn op de website van Active Society NGO te vinden. Aanmelden kan tot en met 21 augustus 2021.

X