Financiering internationale treinverbinding Coevorden-Rheine zo goed als rond

Financiering internationale treinverbinding Coevorden-Rheine zo goed als rond

De plannen voor de treinverbinding tussen het Nederlandse Coevorden en het Duitse Rheine beginnen steeds meer vorm te krijgen. De Nederlandse overheid komt met 27,8 miljoen euro over de brug om het spoorproject Coevorden-Rheine te financieren. Daarmee is de financiering voor dit internationale traject nu zo goed als rond. De eerste treinen moeten in 2026 gaan rijden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Eerder werd er al een intentieverklaring ondertekend en gaven de Nedersaksische ministers groen licht.

Duitse financiering

Het Rijk draagt 15,2 miljoen euro aan het Nederlandse gedeelte van het spoor bij, Provincie Drenthe 9,4 miljoen, Gemeente Coevorden 1 miljoen en Duitse partners ruim 2 miljoen.

Door de Duitse betrokken partners wordt voor het Duitse deel van het spoor ruim 30 miljoen euro opzijgezet. Het verkeersministerie van de deelstaat Nedersaksen heeft al een aanvraag gedaan bij de Duitse landelijke regering. Daarmee zou 90 procent van de Duitse financiering ook rond zijn.

Van goederenspoor naar personenvervoer

Het traject Coevorden-Rheine is onderdeel van het project Regiopa. Dit project heeft tot doel het spoor tussen Bad Bentheim, Nordhorn en Neuenhaus te verbeteren en het uiteindelijk door te trekken tot Grafschaft Bentheim en Zuidoost-Drenthe. In 2019 zijn de eerste stappen hiervoor gezet. Tussen Coevorden en Neuenhaus ligt al ca. 30 kilometer spoor, maar dat wordt alleen voor goederenvervoer gebruikt. Dit moet worden omgebouwd tot spoor dat geschikt is voor personenvervoer.

Beter doorstroming naar Duitsland

Het nieuwe traject Coevorden-Rheine biedt veel voordelen. Zo wordt de verbinding tussen Zwolle en Emmen, de Vechtdallijn, verbeterd. Daarmee wordt ook de doorstroming naar Duitsland vergemakkelijkt. Ook internationale trajecten worden geoptimaliseerd. Zo kan er vanuit Bad Bentheim overgestapt worden op de trein richting grotere Duitse bestemmingen als Hannover, Osnabrück en Berlijn.

Deze bestemmingen bieden zowel voor vakantiegangers als voor studenten en forenzen opties. Inwoners van Emmen zullen bijvoorbeeld in veel kortere tijd naar Nordhorn kunnen reizen: zij gaan er vergeleken met de huidige situatie 40 minuten op vooruit. Een ander voordeel is dat het traject Groningen-Emmen-Enschede verder ontwikkeld kan worden. Na het traject Coevorden-Rheine kan het spoor tussen Veendam en Stadskanaal gereactiveerd worden. Daarna volgt dan het spoor tussen Stadskanaal en Emmen. Dit zou het reizen tussen universiteiten makkelijker maken voor studenten. Pendelaars hebben bovendien meer opties om naar huis of werk te forenzen.

X