Seinen op groen voor treinverbinding Coevorden-Nordhorn

Seinen op groen voor treinverbinding Coevorden-Nordhorn
Symboolfoto

Als alles volgens plan verloopt, kunnen reizigers in 2025 in Coevorden op de trein naar Duitsland stappen. Om dit mogelijk te maken moet de spoorlijn Rheine-Bad Bentheim-Neuenhaus worden doorgetrokken naar Coevorden. Hiervoor moet het bestaande goederenspoor van ongeveer 30 km worden omgebouwd tot spoor dat geschikt is voor personenvervoer. Op 16 juli gaven de Nedersaksische ministers dr. Bernd Althussmann en minister Reinhold Hilbers hiervoor symbolisch groen licht. De treinverbinding is onderdeel van het project Regiopa.

Met het doortrekken van de spoorlijn moet het voor reizigers vanuit Coevorden makkelijker worden om via Emlichheim en Nordhorn naar Bad Bentheim te reizen alsook andersom. Uiteindelijk worden op dit traject ongeveer 1500 reizigers per dag verwacht.

Symbolisch groen licht

Op 16 juli jl. brachten de Nedersaksische ministers Dr. Bernd Althusmann (Economie, Werkgelegenheid, Verkeer en Digitalisering) en Reinhold Hilbers (Financiën) een bezoek aan het traject Nordhorn-Emlichheim. Hier gaven ze het symbolische groene licht om het traject naar Coevorden door te trekken. Althusmann benadrukte in zijn toespraak dat vooral studenten en scholieren zich hierdoor internationaal kunnen ontwikkelen. Met dit traject kunnen ze namelijk duurzaam, vrij en snel bewegen door de regio.

Klimaatvriendelijk reizen

De burgemeester van Nordhorn, Thomas Berling, is blij met de uitbreiding naar Nederland. Hij denkt dat het een zeer aantrekkelijke verbinding is, die veel bijdraagt aan klimaatvriendelijke reisbewegingen in het grensgebied. Grenswerkers, toeristen en studenten kunnen hun reistijd aanzienlijk verkorten door deze trein te pakken. De uitstoot van het treinverkeer kan daardoor op de lange termijn verminderd worden, waarmee het traject milieuvriendelijker wordt.

Begroting van 42 miljoen

De verbinding wordt door verschillende partijen gefinancierd. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 10 miljoen euro vrijgemaakt en de Gedeputeerde Staten van Drenthe leggen 3 miljoen euro in. Aan de andere kant van de grens is 29 miljoen euro ter beschikking gesteld door de deelstaat Nedersaksen. Daarmee is er een begroting met een omvang van in totaal 42 miljoen euro voor het traject Coevorden-Nordhorn. De eerste stappen voor de treinverbinding zijn gezet en de eerste afspraken gemaakt. Nu is het wachten op de ministeries in Den Haag en Hannover. Zij moeten afspraken gaan maken over de tijdsplanning voor deze uitbreiding van het Regiopa-project.

X