Intentieverklaring spoorlijn Coevorden-Neuenhaus-Bad Bentheim ondertekend

Intentieverklaring spoorlijn Coevorden-Neuenhaus-Bad Bentheim ondertekend

Al enkele jaren bestaan er plannen om Coevorden met Duitsland te verbinden door middel van een spoorlijn. Deze verbinding is nu weer een stapje dichterbij gekomen: op 26 september ondertekenden diverse partijen een intentieverklaring om personenvervoer via het spoor mogelijk te maken. In 2023 zal een definitief realisatiebesluit worden opgesteld. Volgens de plannen moet er dan eind 2025 daadwerkelijk een rechtstreekse trein gaan rijden.

Coevorden is al aangesloten op het Duitse spoorwegennet door middel van een goederenlijn naar Neuenhaus. Deze spoorlijn zal verder ontwikkeld worden voor personenvervoer. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Duitse deelstaat Niedersachsen, de ‘Landkreis’ Grafschaft Bentheim, de Bentheimer Eisenbahn AG, ProRail B.V. en de provincie Drenthe hebben door middel van de ondertekening van de intentieverklaring aangegeven zich hiervoor te zullen inzetten.

Eén trein per uur

Uiteindelijk moet op het traject Coevorden-Neuenhaus-Bad Bentheim ieder uur een trein gaan rijden. Daarnaast moet het traject een belangrijke spil worden binnen andere plannen, zoals de reactivering van het traject Bad Bentheim-Gronau en de verbetering van treinverbindingen op de as Groningen-Emmen-Rheine. De nieuwe spoorlijn maakt het mogelijk om duurzaam én snel naar Duitsland te reizen. Zo wordt de reistijd tussen de steden Emmen en Nordhorn met 40 minuten ingekort ten opzichte van de huidige situatie. Daarnaast beschikt Bad Bentheim over goede treinverbindingen richting Osnabrück, Hannover en Berlijn, wat ook voor de Nederlandse treinreiziger mogelijkheden biedt.

Goede treinverbinding van groot belang

Staatssecretaris Vivianne Heijnen, die de intentieverklaring namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondertekende, onderstreepte het belang van een goede spoorverbinding: “Het zorgt ervoor dat studenten makkelijk over de grens kunnen studeren en dat je ook met het ov naar je werk kan als je in Nederland woont en in Duitsland werkt of net andersom. Zo zorg je voor sterkere samenwerking en verbinding tussen grensregio’s.” Ook de Duitse staatssecretaris van Economie, Werkgelegenheid, Verkeer en Digitalisering van Niedersachsen, dr. Berend Lindner, uitte zijn tevredenheid over de nieuwe plannen: “Een uitbreiding van de verbinding met Coevorden was vanaf het begin de uitgesproken visie aan beide zijden van de grens, omdat het project deze regio verder zal versterken. (…) Want het proces is niet alleen een teken van een verbindend Europa, maar ook een duidelijk statement voor duurzaam openbaar vervoer.”

X