Gas stroomt weer door pijpleiding Nord Stream 1

Gas stroomt weer door pijpleiding Nord Stream 1

Veel Duitsers en Europeanen zullen op 21 juli voorzichtig opgelucht adem hebben gehaald. De Nord Stream 1 pijpleiding die Duitsland van gas voorziet, werd op 11 juli gesloten voor het jaarlijkse onderhoud. Hierdoor ontstond de angst dat Rusland de gaskraan na het onderhoud dicht zou houden, en Duitsland niet meer van gas zou voorzien. Eerder had Rusland de gasleveringen al teruggeschroefd naar 40 procent.

Duitsers sloegen de afgelopen dagen massaal aan het hamsteren. Uit angst dat de gaskraan dicht zou blijven, zochten zij naar alternatieven en dus werden oude kachels en ovens afgestoft en hout, steenkool en bruinkool ingekocht. Die angst lijkt – in elk geval vooralsnog – ongegrond, maar de onzekerheid blijft groot. Klaus Müller, hoofd van de ‘Bundesnetzagentur, de landelijke toezichthouder voor de gasinfrastructuur, liet weten dat de gasleveringen weer voor circa 40 procent zijn hervat. Een woordvoerder van Nord Stream bevestigde dit.

Door het eerdere terugschroeven van de gasleveringen stegen de gasprijzen naar recordhoogten. Nord Stream 1 is van groot belang voor de gastoevoer van Rusland naar West-Europa: ongeveer een derde van het Russische gas wordt hierdoor vervoerd. Nu de gasleveringen zijn teruggeschroefd, heeft dit vooral voor Duitsland grote gevolgen: Duitsland geldt samen met Italië als grootste Europese afnemer van Russisch gas. Ook nu de gaslevering is hervat, is het nog maar de vraag of Duitsland voldoende gas zal hebben om de aankomende winter mee door te komen.

X