In Nederland kennen we de verkiezing van het Woord van het jaar, georganiseerd door Van Dale, dagblad De Pers en het Genootschap Onze Taal. Zo werd onze taal de afgelopen jaren verrijkt met de woorden prikspijt (2021), anderhalvemetersamenleving (2020), boomer (2019) en blokkeerfries (2018). In Duitsland wordt echter niet alleen elk jaar het ‘Wort des Jahres’ verkozen, maar daarnaast ook het ‘Jugendwort des Jahres’: het belangrijkste jeugdwoord van het jaar. Op 15 augustus zijn de genomineerde jeugdwoorden van 2022 bekendgemaakt.
In 2021 werd ‘cringe’, van het gelijknamige Engelse woord, verkozen tot Duits jeugdwoord van het jaar. Hiermee wordt bedoeld dat iets ongemakkelijk of pijnlijk is, wat soms zelfs tot (plaatsvervangende) schaamte kan leiden. In voorgaande jaren viel de keuze op ‘lost’ (2020), ‘Ehrenmann/Ehrenfrau’ (2018) en ‘I bims’ (2017). In 2019 vond er geen verkiezing voor het jeugdwoord van het jaar plaats.
Genomineerden 2022
De genomineerden van dit jaar, met bijbehorende betekenis, zijn:
- Gommemode – onverslaanbaar
- SIU – uitroep van enthousiasme
- Smash – iets met iemand beginnen; afkomstig van het spel ‘Smash or Pass’, waarin je aangeeft of je met iemand naar bed wilt (Smash) of dat je iemand liever aan je neus voorbij laat gaan (Pass)
- Wyld – te gek, vergelijkbaar met het Duitse ‘krass’
- Digga – vriend, met name bedoeld als een manier om een vriend aan te spreken (Ey Digga!)
- Macher – iemand die niet denkt, maar doet
- Bodenlos – iets heel slechts
- Slay – als compliment of aanmoediging aan iemand die er zelfbewust of bijzonder uitziet of iets bijzonders gepresteerd heeft
- Sus – verdacht
- Bre – vergelijkbaar met het beter bekende ‘bro’, broer/vriend
Wyld, Digga en sus waren in 2021 ook al genomineerd voor het jeugdwoord van het jaar.
Duitse jongeren kunnen nog tot 13 september stemmen op het jeugdwoord van het jaar. Op 18 oktober vindt een laatste stemronde plaats, waarna een top-3 overblijft. Op 25 oktober wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.
Bekendmaking genomineerde jeugdwoorden gaat viral
De bekendmaking van de genomineerde jeugdwoorden is niet onopgemerkt gebleven in Duitsland. Dat was vorig jaar ook al het geval: toen Susanne Daubner, presentatrice van het Duitse ARD-journaal Tagesschau, in 2021 de genomineerde jeugdwoorden bekendmaakte, leidde dit namelijk tot een stortvloed aan reacties. De serieuze toon waarop ze de woorden voorlas, viel met name op TikTok in de smaak en zorgde ervoor dat haar video viral ging. De video bezorgde het TikTok-account van Tagesschau zelfs 12.000 nieuwe volgers. Ook dit jaar mocht Susanne Daubner de genomineerden bekendmaken, wat opnieuw tot enthousiaste reacties leidde:
https://twitter.com/philipsrck/status/1559189621854052352