Goed beslagen ten ijs de Duitse markt op

Goed beslagen ten ijs de Duitse markt op

Het Nederlandse telemarketingbedrijf Vendere heeft sinds 2008 een vestiging in het Duitse Kranenburg. International sales- en marketingmanager Jan-Willem van Dam vertelt over de strategie van Vendere op de Duitse markt. Ook heeft hij wat tips voor Nederlandse ondernemers die de Duitse markt op willen.

Vendere (Latijn voor ‘verkopen’) is sinds 2002 in Nederland actief als specialist in kwalitatieve telemarketing. Hierbij gaat het niet om callcenters met onervaren studenten die vanuit een klein kantoortje burgers telefonisch lastig vallen met aanbiedingen van bedrijven. Nee, Vendere heeft ervaren, goed getrainde professionals in dienst die door bedrijven als onderdeel van de verkoopstrategie worden ingezet om passende ondernemingen als klant te winnen. In Nederland én in Duitsland. Vendere fungeert hierbij als verkoopbinnendienst voor haar opdrachtgevers, gespecialiseerd in leadgeneratie met kansrijke omzetkansen. “Het woord ‘telemarketing’ roept bij veel mensen nog veel weerstand op. Maar wij zijn een van de weinige professionele organisaties die gespecialiseerd zijn in kwalitatieve b2b telemarketing, met name bij hogere orderwaarden. Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal in plaats van een anonieme agent als kostenpost. Zij krijgen bij ons een gedegen opleiding en weten hoe ze bedrijven met kennis en de juiste verkooptechnieken dienen te benaderen.”

Persoonlijk contact
In Nederland weten veel bedrijven het telemarketingbedrijf al te vinden, maar in Duitsland ligt nog veel onontgonnen terrein braak. “Sinds 2008 zijn we in Duitsland actief. We hebben inmiddels 15 Duitstalige medewerkers in dienst. Maar de Duitse markt is wat terughoudender, hier duurt het wat langer om bedrijven voor ons te winnen.” Toch denkt Van Dam dat dit slechts een kwestie van tijd is. “In Duitsland is de telefoon nog steeds een geliefd communicatiemiddel. In Nederland tikken werknemers vaker een e-mail dan dat ze de telefoon in de hand nemen, Duitse werknemers hechten nog veel waarde aan telefonisch contact. Bij Vendere vinden we persoonlijk contact met de klant ook heel belangrijk. Een nauwe samenwerking met onze klanten is essentieel voor een optimale omzet.”

Jan-Willem van Dam klein
Jan-Willem van Dam

De Duitse markt op
Niet alleen heeft Vendere zelf als bedrijf de stap over de grens gemaakt. Vendere Deutschland GmbH heeft inmiddels veel ervaring op de Duitse markt. Het bedrijf helpt al jaren Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in Duitsland door marktkansen in kaart te brengen, verkoopstrategieën te bespreken, Duitse informanten in te schakelen met kennis van verschillende Duitse sectoren en het aanleveren van goede belbestanden. “Bij Vendere hebben we ons eigen softwaresysteem ontwikkeld, genaamd Vendata. Onze klanten kunnen meekijken in het systeem, zodat ze altijd op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken wat potentiele klanten betreft. Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel.” Om in Duitsland goed beslagen ten ijs te komen, organiseert Vendere ook workshops voor Nederlandse bedrijven die de Duitse markt op willen. Deze workshops staan in het teken van praktijkvoorbeelden en tips. “Hoe Duits wil je zijn als Nederlands bedrijf? Duitstalige communicatie is natuurlijk heel belangrijk. Ook moet je je als het ware Duits opstellen. Met schreeuwerige en drammerige verkooptechnieken kom je in Duitsland niet ver.” Heeft Van Dam nog een tip voor Nederlandse bedrijven? “Duitsland is een heel groot land: probeer je te focussen. Waar ben je goed in? Waar zitten jouw klanten? Ga stap voor stap te werk en denk goed na voordat je de volgende stap zet.”

Trainings- en coachingstraject voor Duitse bedrijven
De laatste maanden merkt Van Dam een toename van Duitse bedrijven die naar Nederland willen. “Wij zijn momenteel ons trainings- en coachingstraject ook voor Duitse bedrijven aan het ontwikkelen. Vendere heeft een uniek competentiemodel vanuit haar praktijk ontwikkeld waardoor verkopers duurzaam tot betere resultaten komen. Ik verwacht dit jaar een vermeerdering van het aantal Duitse bedrijven die de Nederlandse markt op willen. Op donderdag 7 april organiseren we daarom samen met de DNHK een workshop voor Duitse bedrijven die zaken willen doen in Nederland. We verwachten de komende jaren vanuit onze vestiging in Duitsland dan ook veel Duitse bedrijven te kunnen ondersteunen bij het winnen van klanten in Nederland.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X