Provincie Groningen leunt zwaar op handel met Duitsland

Provincie Groningen leunt zwaar op handel met Duitsland

Duitsland is voor alle Nederlandse provincies de belangrijkste handelspartner. De provincie Groningen is het meest gericht op onze oosterburen. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekend maakte.

Als wordt gekeken naar de som van goederenimport en –export is Duitsland voor alle Nederlandse provincies de belangrijkste handelspartner. Onze oosterbuur is tevens de grootste exportpartner voor alle provincies. Vier provincies hebben een andere grootste goederenleverancier dan Duitsland: Groningen (Noorwegen), Limburg (België), Noord-Holland (China) en Zeeland (Rusland).

Handel-provincies-met-Duitsland-import-en-export-2014-16-04-05
Bron: CBS

Vooral de provincie Groningen leunt zwaar op de handel met Duitsland. Ruim 30 procent van de Groningse goederenhandel is met Duitsland, wat vooral komt door de export van aardgas. Wordt er alleen gekeken naar de invoer, dan is Duitsland na Noorwegen en Rusland de derde handelspartner van Groningen. De terugval in aardgaswinning in 2015 heeft weinig invloed gehad op de Groningse gerichtheid op Duitsland. De provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland zijn het minst gericht op Duitsland.

Ook in de toeristische sector is Duitsland een belangrijke speler voor de provincie Groningen. In 2014 kwamen de meeste buitenlandse hotelgasten uit Duitsland, ruim 40%. Voor heel Nederland lag dit percentage in 2014 op circa 20%.

X