Gratis testlocaties voor Nederlandse grensgangers geopend

Gratis testlocaties voor Nederlandse grensgangers geopend
De website Grenstesten.nl.

Eind vorige week kondigde het Nederlandse kabinet aan dat het gratis testlocaties in de Nederlandse grensregio voor Nederlandse grensgangers zou gaan opzetten. Nu is het zover: sinds vanochtend kunnen inwoners van Nederland die naar Duitsland moeten voor werk, studie, het verlenen van mantelzorg of een doktersafspraak, op verschillende locaties in Nederland kosteloos een sneltest laten doen. Ze kunnen hier via www.grenstesten.nl een afspraak voor maken.

Tot nu toe kunnen de grensgangers een test laten doen in Hardenberg, Hengelo, Enschede, Duiven, Arnhem, Lichtenvoorde en Heerlen. In de komende dagen wordt het aantal locaties uitgebreid, zodat een fijnmazig net langs de gehele Nederlands-Duitse grens ontstaat. Op de website is te lezen dat ernaar gestreefd wordt om ook testlocaties te openen in Aalten, Beekdalen, Beesel, Berg en Dal, Bergen (L), Berkelland, Brunssum, Coevorden, Dinkelland, Echt-Susteren, Emmen, Gennep, Gulpen-Wittem, Haaksbergen, Hardenberg, Kerkrade, Landgraaf, Losser, Montferland, Mook en Middelaar, Oldambt, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Roerdalen, Roermond, Simpelveld, Sittard-Geleen (Sittard en Geleen), Tubbergen, Twenterand, Vaals, Venlo, Westerwolde, Winterswijk en Zevenaar. Zodra er meer locaties beschikbaar zijn, worden deze bijgewerkt op de website.

Openingstijden en locaties

De testlocaties zijn op werkdagen geopend van 08.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. Op zaterdagen en zon- en feestdagen kunnen de grensgangers tussen 10.00 uur en 15.00 uur een test laten doen.

Bewijs

Inwoners van Nederland die gebruik willen maken van de testvoorziening, moeten kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen en hun werkgever, onderneming, school, universiteit, zorgverlener of familielid aan wie mantelzorg wordt verleend, in Duitsland is gevestigd.

Inwoners van Nederland die in Duitsland werken, kunnen bijvoorbeeld een op naam gestelde bedrijfspas, een (kopie van een) recente loonstrook of een recente werkgeversverklaring laten zien. Voor studenten of scholieren die in Nederland wonen en een opleiding of studie in Duitsland volgen, zijn een op naam gestelde school- of studiepas van het Duitse opleidingsinstituut, een (kopie van een) op naam gestelde recente cijferlijst of een recente verklaring van het Duitse opleidingsinstituut dat ze daar een fysieke opleiding volgen, als bewijs geldig. En inwoners van Nederland die in Duitsland een doktersafspraak hebben of er mantelzorg verlenen, kunnen een schriftelijke afspraakbevestiging of een verklaring met de naam en het adres van de persoon of personen aan wie ze mantelzorg verlenen, laten zien.

Beschikbaar tot 30 juni

De testcentra zullen beschikbaar zijn van 6 mei tot ten minste 30 juni, of totdat de Duitse regering de verplichte testen opheft. Meer informatie over de Duitse test- en aanmeldregels is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Voor verdere vragen, bijvoorbeeld over de geldende registratie- en quarantainevoorschriften, verwijst de Nederlandse regering ook naar het actuele reisadvies voor Duitsland.

X