Kategorien News

Pact ‚arbeidsmarkt over de grens‘ ondertekend

Op donderdag 10 december is in Ahaus de startbijeenkomst voor het ‘Pact: arbeidsmarkt over de grens!’ gehouden. Daarbij werden de deelnemende initiatieven gepresenteerd en een gemeenschappelijke verklaring ondertekend. Het pact heeft tot doel meer dynamiek in de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te brengen. Tegelijkertijd zorgt het voor meer transparantie en stimuleert het de betrokkenen kansen te benutten en grensbarrières uit de weg te ruimen.

Ruim 120 belangstellenden en deelnemers kwamen in Ahaus bijeen om een nieuwe impuls te geven aan de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Op de bijeenkomst werden de van gemeenten en organisaties ingediende initiatieven gepresenteerd. Maar eerst deden grenspendelaars verslag van hun persoonlijke ervaringen met werken over de grens. Een Nederlandse grensganger vertelde over zijn werk in het Antoniusheim in Vreden, en een Duitse leerling in opleiding over zijn stage in Nederland.

Ondersteuning vanuit Den Haag, Berlijn, Düsseldorf en Hannover nodig

Rob Welten, voorzitter van de EUREGIO, richtte zich namens alle initiatiefnemers rechtstreeks tot de regeringsvertegenwoordigers: “Bij verschillen op het gebied van belastingen en sociale verzekeringen, en bij de erkenning van diploma’s in het buurland is het nodig dat u, vertegenwoordigers uit Hannover, Düsseldorf, Den Haag en Berlijn, in actie komt”. De vice-president van de Bezirksregierung Münster Dorothee Feller, Bondsdaglid Ursula Schulte, voorzitter van het Actieteam grensoverschrijdende economie en arbeidsmarkt Matthijs Huizing en Landesbeauftragter voor regionale deelstaatontwikkeling Weser-Ems Franz-Josef Sickelmann verklaarden met hun toespraken en hun handtekeningen dat ze de grensoverschrijdende arbeidsmarkt op de agenda zullen houden.

Gezamenlijke maatregelen

De bijdragen aan het Pact zijn regionaal en zeer concreet. Ze zijn gericht op werkzoekenden, werknemers en werkgevers met grensoverschrijdende ambities. Zo willen JAWS en Job find 4 you, een Nederlands en een Duits uitzendbureau, vóór eind 2017 gezamenlijk vijftig banen bemiddelen van de ene naar de andere kant van de grens, met als doel een structurele en duurzame integratie in het bedrijf in kwestie. Ook in de regionale sectorplannen van de regio´s Achterhoek en Twente zijn concrete grensoverschrijdende bemiddelingsdoelstellingen opgenomen.

Taalcursussen en bedrijfsbezoeken

De (deels ‘gevoelde’) taalbarrière, die in de praktijk vaak snel blijkt mee te vallen, wordt actief en versterkt aangepakt door basisscholen en in het beroepsonderwijs alsmede door arbeidsbureaus aan weerszijden van de grens. Ook de reis naar de werkplek in het buurland, die bemoeilijkt wordt door het ontbreken van grensoverschrijdend openbaar vervoer, wordt door de Sociale Dienst Oost-Achterhoek en Werkplein Twente in elk geval voor de inwerkfase gefaciliteerd met creatieve oplossingen. In de Landkreis Grafschaft Bentheim kunnen Nederlandse werkzoekenden meerijden met speciale ‘job-bussen’ om op één dag kennis te maken met meerdere bedrijven.

Veel organisaties, waaronder de IHK Nordwestfalen, ontwikkelingsmaatschappijen en de Handwerkskammer Münster, willen nadrukkelijk de grensoverschrijdende informatiestromen optimaliseren als het bijvoorbeeld gaat om de erkenning van diploma’s of om bedrijfsopvolging. Zeker in de zorgsector zal de samenwerking tussen beide landen de komende tijd sterk toenemen. Immers, de Nederlandse gemeenten, de werkgeversvereniging Zorg en Welzijn, het UWV, de Agentur für Arbeit en vele Duitse werkgevers zetten hier hun schouders onder. “De EUREGIO is positief verrast. Iedereen zit op één lijn voor een sterke grensoverschrijdende economie”, aldus Elisabeth Schwenzow, directeur van de EUREGIO.