Op zaterdag 2 september 2017 komen de Düsseldorfer Symphoniker naar concertzaal Musis in Arnhem. In een uitwisseling met Het Gelders Orkest speelt het beroemde Duitse orkest een aaneenrijging van klassieke meesterwerken. Het concert is onderdeel van het uitwisselingsproject Grensgeluiden. Het Gelders Orkest zal op zondag 17 december een concert geven in de Tonhalle in Düsseldorf, de thuisbasis van het Düsseldorfer Symphoniker.

Muziek kent geen grenzen. Dat vindt ook de Europese Unie die het project Grensgeluiden mede mogelijk maakt middels ondersteuning door het INTERREG-Programma Deutschland-Nederland en de Euregio Rijn-Waal, waarbij kennisuitwisseling tussen symfonieorkesten uit verschillende landen centraal staat. In Gelderland en in Noordrijn-Westfalen geven Het Gelders Orkest en het Düsseldorfer Symphoniker vorm aan deze uitwisseling.

Het programma rijgt klassieke meesterwerken aaneen. Op de bok staat Alexandre Bloch, vaste gastdirigent van het Düsseldorfer Symphoniker en chef van het Orchestre National de Lille. Na Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture Romeo en Julia leidt hij de expressieve Russische topvioliste Alena Baeva. De winnares van het Paganini Concours en het Henryk Wieniawski Concours speelt Tsjaikovski’s meesterlijke Vioolconcert. Na de pauze is het tijd voor een eerbetoon. Het Düsseldorfer Symphoniker speelt haar lijflied: Schumanns Symfonie nr. 4. De componist reviseerde het stuk speciaal voor ‘zijn’ orkest tijdens zijn chef-dirigentschap.

Culturele lezing

Voorafgaand aan het concert vindt een presentatie over de culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland plaats in de Parkfoyer van Musis. In dialoog met elkaar worden typische gewoontes, praktijkvoorbeelden en do’s en don’ts besproken. Een interactieve lezing, vol humor en anekdotes.

Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://hetgeldersorkest.nl

De presentatie begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is wenselijk en kan via marketing@hetgeldersorkest.nl.

X