Grensoverschrijdende kinderchirurgie in Zuid-Limburg

Grensoverschrijdende kinderchirurgie in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg wordt al op veel gebieden grensoverschrijdend samengewerkt. Nu gaan ook de kinderchirurgen van de academische medische centra in Maastricht, Aken en Luik intensiever samenwerken. Doel is om uiteindelijk één grensoverschrijdend kinderchirurgisch centrum in de Euregio Maas-Rijn te creëren.

In Nederland neigen ziekenhuizen ertoe om zeldzame aandoeningen op slechts enkele locaties in het land te behandelen. Veel aandoeningen bij kinderen zijn zeldzaam en daarom is deze trend in de gespecialiseerde kinderchirurgie versterkt zichtbaar. Deze trend kan tot gevolg hebben dat kinderen die chirurgisch behandeld moeten worden voor hun behandeling ver moeten reizen. Dezelfde ontwikkeling is in België en Duitsland gaande. Dit leidde ertoe dat de kinderchirurgen van het Maastricht UMC+, de Uniklinik RWTH Aken en het Centre Hospitalier Chrétien de Liège een samenwerkingsverband aan zijn gegaan. Zo kan de complexe kinderchirurgie in de regio op hoog niveau blijven en hoeven ouders en kinderen niet ver te reizen.

Unieke kans voor grensregio

De Maastricht UMC+-hoogleraar kinderchirurgie Wim van Gemert zegt hierover: “Juist in onze Euregio Maas-Rijn is een goede zorg voor het kind hard nodig. In deze grensregio is er sprake van een slechtere socio-economische toestand, een slechtere gezondheidstoestand en een kortere levensverwachting. In de bijzondere ligging van Maastricht aan de grenzen met België en Duitsland ligt een unieke kans. Grensoverschrijdende samenwerking tussen Maastricht, Aken en Luik heeft veel potentie om de chirurgische zorg voor het kind op een Europees topniveau te brengen, door bundeling van de klinische praktijk, kennis en ervaring. Daarom zijn we vanaf 2015 steeds intensiever gaan samenwerken. Op dit moment werken we zelfs aan de formele erkenning van deze samenwerking tot één kinderchirurgisch centrum.”

Lees verder op de website van het Maastricht UMC+.

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Universiteit Maastricht deed onderzoek naar de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderchirurgen in de Euregio Maas-Rijn. Lees het onderzoek hier.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X