Kategorien Culture Leisure News

Grensoverschrijdende samenwerking Hanzesteden van start gegaan

In een middeleeuws pand in Doesburg werd onlangs het startschot gegeven voor het driejarige INTERREG-project ‚Grensoverschrijdende Samenwerking: Hanzesteden – toen en nu‘. De komende drie jaar gaan veertien Hanzesteden samenwerken om met Augmented Reality de Hanzehistorie letterlijk te laten herleven. Ook ondernemers krijgen de kans om Hanzeproducten of -arrangementen te ontwikkelen en zo bij te dragen aan meer Hanzebeleving in en rondom de steden.

De veertien Hanzesteden droegen tijdens de bijeenkomst symbolisch hun steentje bij aan het project. De aanwezige bestuurders van de Hanzesteden, provincies en regio’s zijn trots op hun steden en vinden dat het tijd wordt om dat nog meer uit te dragen. Ook gedeputeerde Bea Schouten van provincie Gelderland is zichtbaar trots: „Het zijn prachtige historische steden die in de Middeleeuwen veel macht hadden – en dat terwijl Amsterdam destijds nog maar een klein dorpje was. Het is geweldig dat we die historie met dit project nu meer zichtbaar kunnen maken in de Duits-Nederlandse grensregio. Dat historische Hanzedecor is essentieel om de Hanzebeleving te voelen en te ervaren.“

Van Hanzecamperroute tot Hanzebrood

Om de combinatie van een bezoek aan een Hanzestad met een bezoek aan het omliggende gebied te versterken, wordt onder meer een grensoverschrijdende Camperroute ontwikkeld. Deze voert langs de veertien Hanzesteden en verbindt de Nederlandse en Duitse Hanzesteden met elkaar. Deze route kan  gecombineerd worden met een ander onderdeel van het project: de Internationale Hanzefietsroute. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande knooppuntnummers aan beide zijden van de grens. Aan de fietsroute – in de steden en het achterland – wordt door middel van Augmented Reality de oude Hanzehistorie in verhalen toegevoegd. Via een app of vensters in de stad kan men dan virtueel terug in de tijd reizen. Het project biedt daarbij innovatiekansen aan ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen. De eerste ondernemers zijn al aan de slag gegaan en hebben in Doesburg een Hanzebrood ontwikkeld. Hierin komen de specerijen uit de Middeleeuwen terug. „Een prachtige kans om onze rijke Hanzehandelshistorie te verbinden met vernieuwende handel anno nu. Door een forse inzet op productontwikkeling wordt de Hanzegeschiedenis beleefbaar gemaakt“, zegt Hanneline Oosting-Adriaansens, adjunct-directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, leadpartner van het nieuwe project.

INTERREG-programma Deutschland-Nederland

Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, het MWIDE NRW en de provincies Gelderland en Overijssel. Draagvlak voor het project is een netwerk bestaande uit regionale (toeristische) organisaties, de lokale VVV-kantoren, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Daarnaast participeren NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en Radboud Universiteit in het project.