Ondanks de coronapandemie is het druk bij het GrensInfoPunt van de EUREGIO in Gronau. Grensgangers en ondernemers hadden de afgelopen maanden – en ook nu nog – tal van vragen over de uitwerkingen van de coronamaatregelen op hun persoonlijke situatie.
Het adviescentrum voor grenspendelaars hield zich bezig met verschillende thema’s, bijvoorbeeld:
- In welk land vraag ik een uitkering aan bij arbeidstijdverkorting of werkloosheid?
- Welke regels zijn er voor zelfstandigen?
- Blijf ik verzekerd in het land waar ik normaal gesproken werk, maar niet woon – nu ik thuis werk in het land waar ik woon? En wat zijn de fiscale gevolgen?
Tussen half maart en eind mei heeft het GrensInfoPunt van de EUREGIO vragen van 688 personen behandeld. Hiervan hadden 276 personen vragen die verband hielden met de coronacrisis. Vooral veel zelfstandigen die over de grens werken, hadden behoefte aan advies over hun situatie.
Geen spreekuren en persoonlijke adviesgesprekken
„Deze buitengewone tijd kan het beste samen worden aangepakt“, zegt de directeur-bestuurder van de EUREGIO, Christoph Almering. „We zijn blij dat de GrensInfoPunten ook nu grenspendelaars in de regio kunnen helpen met hun specifieke vragen. We doen dit met de middelen die nu mogelijk en veilig zijn, dat wil zeggen digitaal en telefonisch. We beginnen opnieuw met persoonlijke adviesgesprekken zodra de situatie dat toelaat.“
Als gevolg van de verschillende corona-beschermingsmaatregelen in Nederland en Duitsland kunnen de spreekuren voor grenspendelaars, die normaal gesproken regelmatig in verschillende gemeenten van de EUREGIO plaatsvinden, tijdelijk niet doorgaan. Het is ook nog niet mogelijk om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Daardoor is het aantal e-mails en telefoontjes naar het GrensInfoPunt de afgelopen maanden enorm toegenomen.
Veel informatie op website
De GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duitse grens hebben op hun gezamenlijke website zoveel mogelijk informatie over het coronavirus en de gevolgen ervan voor grenspendelaars per land verzameld.
Ook projecten staan niet stil
Verschillende organisaties en onderwijsinstellingen in het werkgebied van de EUREGIO maken het beste van de huidige situatie en proberen ook nu grensoverschrijdende initiatieven te realiseren. Zo heeft de EUREGIO-raad nu het INTERREG-project „Digitalisering in het onderwijs“ goedgekeurd.
De Academie Pedagogiek & Onderwijs (Enschede), het Zentrum für Lehrerbildung (Münster) en het Institut für Berufliche Lehrerbildung (Münster) bundelen in dit project hun krachten om het gebruik van digitale media in het onderwijs over de landsgrens heen te bevorderen. Het belang van digitale tools in het onderwijs werd de afgelopen maanden tijdens de lockdown nog eens extra duidelijk.