In Duitsland beschikken inmiddels ruim 7 op de 10 huishoudens (71,2%) over snel internet. In vergelijking met 2013 is het aantal breedbandaansluitingen met 22 procent gestegen. Wel zijn er grote verschillen in beschikbaarheid van snel internet tussen stad en platteland. Dit blijkt uit cijfers die het Duitse ministerie van verkeer en digitale infrastructuur onlangs bekend maakte.

Op het Duitse platteland beschikt slechts 29,9 procent van de huishoudens over een breedbandverbinding van minstens 50 Mb per seconde, tegenover 86,2 procent in de steden. Hamburg loopt voorop: hier kan 94,4% van de huishoudens gebruik maken van een internetaansluiting van minstens 100 Mb per seconde. Hierna volgen Bremen (93,6%) en Berlijn (90,2%). Gekeken is naar de beschikbaarheid van snel internet, niet naar het daadwerkelijke gebruik ervan.

Verschillen tussen deelstaten

Ook tussen de deelstaten onderling zijn grote verschillen te zien. In de meest dichtbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen beschikt 72,2% van de huishoudens over internet met een snelheid van meer dan 100 Mb/seconde. In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, bekend om zijn innovatiekracht, hebben minder huishoudens de beschikking over deze internetsnelheid: hier ligt dit percentage op 62,4%. De deelstaat Saksen-Anhalt is het minst goed uitgerust met snel internet: hier kan minder dan de helft (43,9%) van de huishoudens gebruik maken van internet met een snelheid van meer dan 50 Mb per seconde.

Glasvezel

Breedbandverbindingen in Duitsland zijn vooral aangelegd met behulp van koper- en coaxkabels. Het aanbod van supersnelle glasvezelverbindingen is nog minimaal, zeker in vergelijking met andere landen. In heel Duitsland heeft slechts 7,1% van alle huishoudens de beschikking over een glasvezelverbinding.

Lees verder (in het Duits) bij Stern.

X