Hamburg toont waterstofpotentie op World Hydrogen Congress Rotterdam

Hamburg toont waterstofpotentie op World Hydrogen Congress Rotterdam
Nina Alswede, Stefan Matz en Heike Tipmonta van Hamburg Invest op het World Hydrogen Congress in Rotterdam. Foto (c) Hamburg Invest.

Hamburg profileert zich steeds sterker als groene waterstofmetropool. Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) concludeerde onlangs in een studie dat de regio hiervoor zeer geschikt is. Hamburg Invest, de one-stop-agency voor vestiging en investering in Hamburg, was daarom van 10 tot en met 13 oktober van de partij op het World Hydrogen Congress in Rotterdam, om hier Hamburgs potentie als toekomstige Hydrogen Hub te presenteren. De focus lag naast de presentatie van bestaande en geplande projecten ter bevordering van de waterstofeconomie vooral op de samenwerking met internationale partners.

De regio Hamburg biedt unieke voordelen als vestigingslocatie. Daarnaast is de afnamepotentie van hernieuwbare energie en groene waterstof groot – vooral bij lokale industriële bedrijven. De  nummer één economische metropool van Duitsland op het gebied van waterstof ging al in een vroeg stadium samenwerken met de economische ontwikkelingsmaatschappijen van de noordelijke Duitse deelstaten om het waterstofinitiatief HY-5 te vormen. Daarnaast investeert Hamburg in het bijzonder in het opzetten en uitbreiden van internationale netwerken. Bovendien beschikt Hamburg over een eigen importstrategie voor groene waterstof en derivaten, en sluit de stad met andere regio’s in Europa en over de hele wereld partnerschappen voor de toekomstige samenwerking in deze sector. De stad is sinds jaar en dag verbonden met Nederland, waarvan een samenwerking met de stad Groningen op het gebied van groene waterstof het meest recente voorbeeld is.

Paradepaardjes

Hamburg werkt al aan diverse pilotprojecten om een groene waterstofeconomie op te bouwen. Foto (c) Mediaserver Hamburg / Sascha_B_Hamburg & Doublevision.

Om op de beursstand op het World Hydrogen Congress een goed overzicht van alle toekomstige mogelijkheden en ontwikkelingen te kunnen bieden, hebben Hamburg Invest en Hamburg Marketing een innovatieve Touch-Table ontwikkeld, waarop de belangrijkste informatie omtrent de waterstofvestigingslocatie beeldend is weergegeven. Bezoekers krijgen zo direct een goed overzicht van de paradepaardjes van de stad Hamburg op het gebied van groene waterstof: bijvoorbeeld de toekomstige Hamburg Green Hydrogen Hub, dat als eerste project wereldwijd moet bijdragen aan het decarboniseren van de havenindustrie, of het netwerk HH-WIN, dat op dit moment wordt uitgebouwd en dat de industrie in de haven van Hamburg van waterstof voorziet.

Voordelen als vestigingslocatie

Dankzij de voordelen die de metropoolregio Hamburg als vestigingslocatie op het gebied van waterstof heeft, speelt de regio een cruciale rol bij de energietransitie en het behalen van de klimaatbeschermingsdoelen in Duitsland. Talloze factoren dragen daaraan bij: van de grootste capaciteit om on- en offshore windenergie op te wekken, of de ondergrondse duurzame energie- en waterstofopslag en de distributie daarvan via logistieke en importterminals, tot ervaren maritieme bedrijven en onderzoeksinstellingen met wetenschappelijke expertise op het gebied van nieuwe energieën. Het grote afnemerspotentieel voor waterstof – ingegeven door de vele industrie in en rondom Hamburg – maakt de distributieketen compleet.

Meer informatie over waterstofvestigingslocatie Hamburg is te vinden op http://hydrogenhub.hamburg. Hamburg Invest is naast de one-stop-agency voor vestiging en investering in Hamburg een centrale partner binnen het Hamburgse bedrijfsleven als economische ontwikkelingsmaatschappij op alle gebieden.

X