Hogere boetes in Duitsland voor smartphonegebruik achter het stuur

Hogere boetes in Duitsland voor smartphonegebruik achter het stuur

Wie tijdens het rijden in Duitsland handmatig telefoneert of hulpdiensten op de weg hindert, moet sinds medio oktober rekening houden met duidelijk hogere boetes. Dit laat STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater weten.

Medio oktober zijn er in Duitsland een aantal wetswijzigingen in werking getreden die onder andere het handmatig telefoneren achter het stuur duidelijk duurder maken. Ook worden automobilisten die ambulances en politievoertuigen hinderen bij hun spoedinzet op Duitse wegen, hoger beboet. Met deze maatregelen reageert de Duitse wetgever op bevindingen van ongevallenonderzoekers en de ervaringen van reddingswerkers.

Een aantal jaren geleden vormden alcohol achter het stuur en te snel rijden nog de belangrijkste risico’s betrokken te raken bij een verkeersongeluk. Tegenwoordig is afleiding als gevolg van het gebruik van technische apparatuur tijdens het rijden de hoofdoorzaak van verkeersongelukken.

Verbod geldt voor alle technische apparatuur

Wie nu in Duitsland tijdens het rijden met een mobiele telefoon in zijn hand wordt betrapt, betaalt € 100,00 in plaats van voorheen € 60,00 en scoort ook nog eens 1 punt in het strafpuntenregister van het Kraftfahrt-Bundesamt in Flensburg. Wie door gebruik van een smartphone achter het stuur een aanrijding met als gevolg daarvan schade veroorzaakt, moet rekenen op een boete van € 200,00, twee “Flensburger” punten en een maand rijverbod. Het verbod geldt overigens niet alleen voor smartphones en autotelefoons, maar ook voor laptops en tablets. Het gebruik van smartphones in voertuigen is alleen toegestaan, als de motor compleet is afgezet.

Automobilisten die op de snelweg in de file rijden of staan en hulpdiensten geen vrije doorgang verlenen d.m.v. een “Rettungsgasse”, maken kans op een boete van tenminste € 200,00 (voorheen: € 20,00). In het ergste geval kan dit oplopen tot € 320,00 en een maand rijverbod.

Strafpuntenstelsel

De beruchte ‘Flensburger Punkte’ zijn met name bij Nederlandse transportondernemers, beroepschauffeurs en directieleden van Nederlandse ondernemingen op zakenreis in Duitsland geen onbekende. Sinds 2014 worden verkeersovertredingen overeenkomstig de ernst van een delict met 1 tot 3 punten beboet. De nodige punten scoor je bij overtredingen, zoals het rijden met een te hoog alcoholpromillage, mobiel telefoneren achter het stuur, bumperkleven of het doorrijden na het veroorzaken van een verkeersongeval. Actueel wordt een rijbewijs volgens het strafpuntenstelsel van het Kraftfahrt-Bundesamt in Flensburg bij een totaal van 8 punten ingetrokken.

Wel worden de punten na verloop van tijd weer kwijtgescholden. Dit geldt voor ieder delict afzonderlijk. Overtredingen die met 1 punt werden bestraft, worden na 2,5 jaar uit het register geschrapt, die met 2 punten na 5 jaar, die met 3 punten na 10 jaar.

Voor de puntencatalogus, zie de website van het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA): www.kba.de

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X