De INTERREG-commissie van de euregio rijn-maas-noord heeft drie nieuwe grensoverschrijdende projecten goedgekeurd. De commissie haalt hiermee nagenoeg € 46.000 uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling naar de regio.

In het gemeentehuis Reuver keurde de commissie op 8 november jl. het project “Toerisme barrierefrei” goed, waarin Nederlandse en Duitse toeristische ondernemers samen over de mogelijkheden van barrièrevrijheid discuteren en dit ook kunnen beleven. Ook kreeg het project “Bio-economie netwerk“ groen licht. Dit project richt zich op het verzamelen en analyseren van bedrijven, onderzoeksinstellingen en de agro sector. Ook gaat het de potentiële toegevoegde waarde van een grensoverschrijdend innovatienetwerk in de economische regio Krefeld-Venlo op het gebied van recycling en bio-economie verkennen. Het project “De leefwereld van de buren” werd ook goedgekeurd. In dit project leren Nederlandse en Duitse kinderen en jongeren niet alleen op een innovatieve manier de taal van de buren; zij duiken ook in het dagelijkse leven van hun buren.

Deze drie projecten maken deel uit van het kaderproject “People to People” van de euregio rijn-maas-noord, waarmee grensoverschrijdende projecten op een eenvoudige en snelle manier kunnen worden ondersteund. De subsidiemiddelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling gaan direct naar verenigingen, overheden en bedrijven die grensoverschrijdende projecten uitvoeren, waarvan de burgers in het grensgebied profiteren. In totaal staan tot 2020 € 1,8 miljoen uit dit fonds voor de ondersteuning van grensoverschrijdende samenwerking in onze euregio ter beschikking.

De Europese subsidiemiddelen, die als doel hebben, de grensoverschrijdende samenwerking in Noord- en Midden Limburg en aan de Niederrhein te bevorderen, kunnen continu – dus ook in 2018 – voor de ondersteuning van grensoverschrijdende projecten bij de euregio rijn-maas-noord te Mönchengladbach (D) worden aangevraagd. Hier kunnen alle geïnteresseerden zich laten informeren over de subsidiemogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking.

X