Arbeidsadvies in rijdende trein tussen Enschede en Münster

Twaalf medewerkers van het grensoverschrijdende arbeidsbureau GrensWerk rijden vandaag heen en weer tussen Enschede en Münster, laat dagblad Tubantia weten. Onderweg informeren ze reizigers over de mogelijkheden van werken en studeren in het buurland.

Reizigers die dinsdag 17 april tussen Enschede en Münster met de trein reizen en op zoek zijn naar een baan, hebben geluk. Arbeidsbureau GrensWerk geeft reizigers in de trein advies over werken over de grens. GrensWerk is een initiatief van de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV Werkbedrijf, het GrensInfoPunt van de EUREGIO en de Duitse Agentur für Arbeit. Het arbeidsbureau opende vorig jaar in Gronau zijn deuren.

Volop vacatures in beide landen

GrensWerk profileert zich als ‘grensoverschrijdend informatie- en competentiecentrum voor arbeidsmarkt en beroepsonderwijs’ in de EUREGIO. Iedereen die aan de andere kant van de grens een baan of studie zoekt, kan bij GrensWerk terecht. Voor vacatures, maar ook voor advies op maat over belastingen, sociale zekerheid of cultuurverschillen. Tijdens de economische crisis waren de banen in Nederland schaars, maar lagen ze in Duitsland voor het oprapen, met name voor technisch geschoold personeel. Tot eind 2017 hielp GrensWerk zo’n 250 Twentenaren met een WW- of bijstandsuitkering aan een baan in Duitsland. Maar inmiddels zijn er in Nederland ook veel vacatures in verzorging, metaal, logistiek of elektrotechniek, die ook voor Duitsers interessant kunnen zijn.

Medewerkers uitlenen aan het buurland

Ook ondernemers die moeite hebben met vinden van personeel in eigen land, kunnen bij GrensWerk terecht voor advies. Volgens Peter Schildkamp, projectleider Duitsland van de gemeente Enschede, kunnen ondernemers nog veel meer samenwerken om talent en arbeidspotentieel voor de grensregio te behouden. „In slechte tijden worden mensen ontslagen. Dat hoeft niet als je samenwerkt over de grens. Op Twentse schaal zijn voorbeelden van bedrijven die medewerkers uitlenen aan een collega-onderneming, als het met de eigen orderportefeuille even minder gaat. Dit zouden bedrijven ook grensoverschrijdend kunnen doen”, aldus Schildkamp tegen Tubantia. „Dan geef je je mensen ook nog de kans om kennis te maken met een andere taal, cultuur en manier van werken.“

Lees meer bij Tubantia.