Innovatief Nederlands-Duits concept voor auto-industrie

Innovatief Nederlands-Duits concept voor auto-industrie

Op 26 januari overhandigden Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, en staatssecretaris Dammermann van het Duitse ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie de beschikking voor het innovatieproject ‘HoDSimVal‘ ter waarde van bijna € 300.000. Dit Nederlands-Duitse project richt zich op de ontwikkeling van ultralichte metalen constructies voor de auto-industrie, laat Oost NV weten.

Het project HoDSimVal richt zich op het ontwikkelen van nieuwe methodes die de massaproductie van zeer licht, en zeer hoogwaardig aluminium mogelijk maken. Deze zogenaamde ‘Hot-Forming-technologie’ is al uitvoerig getest. Het Duitse bedrijf HoDForming GmbH en het Nederlandse Reden B.V. uit Hengelo zijn samenwerkingspartners binnen het project. Ook het Fraunhofer Project Center op de Universiteit Twente is bij het project betrokken. De betrokken partijen verwachten binnen twee jaar het product op de markt te kunnen brengen. Autofabrikanten hebben al interesse getoond in het innovatieve concept.

ROCKET

Tijdens de overhandiging van de beschikking bij het bedrijf Coatema Coating Machinery in Dormagen namen de aanwezige bestuurders kennis van het INTERREG-programma ROCKET, waar het project HoDSimVal onderdeel van uit maakt. ROCKET richt zich op zogenaamde Key Enabling Technologies, zoals nanotechnologie, fotonica en micro-elektronica. Het INTERREG-programma ondersteunt mkb’ers die de Nederlands-Duitse samenwerking zoeken op het gebied van innovatie.

Het bezoek in Dormagen vond plaats naar aanleiding van de kwartaalgesprekken in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland. Tijdens het gesprek is naast het bedrijfsbezoek gesproken over de voortgang van het programma en de Europese cohesiepolitiek met oog op de Europaweek in 2018. Gedeputeerde Scheffer en staatssecretaris Dammerman toonden zich zeer onder de indruk van de grensoverschrijdende innovatie-stimulans en projectontwikkeling en de daarmee verbonden samenwerking: “INTERREG is sinds 25 jaar ons Europese subsidieprogramma. Samen met onze Nederlandse partners brengen wij het Europese ideaal van sociaal-culturele en economische samenwerking in de praktijk. Het project ROCKET is een bij uitstek een voorbeeld daarvoor hoe wij grensoverschrijdend door de samenwerking binnen innovatieve projecten van elkaar kunnen leren en profiteren”, aldus staatssecretaris Dammermann.

X