INTERREG investeert in projecten in Euregio Rijn-Waal

(c) Petra Schmidt /Pixelio.de

Eind juni heeft de INTERREG-stuurgroep voor het gebied van de Euregio Rijn-Waal vier nieuwe grensoverschrijdende projecten goedgekeurd, die gepaard gaan met een investering van ca. 21,2 miljoen euro in deze Euregio. De Europese Unie stelt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) de helft van dit bedrag ter beschikking. Ook leveren de nationale INTERREG-partners (de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Noordrijn-Westfalen en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg) en de regionale betrokken partijen een financiële bijdrage.

Natuurgebieden met elkaar verbinden
In het INTERREG-project ‚Zicht op heden en verleden‘ werken de gemeenten Montferland en Emmerich en de projectpartners Stichting Huis Bergh en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland de komende drie jaar samen. Doel is om de bosgebieden rondom de Eltenberg en Bergherbos met elkaar te verbinden en toeristisch beter op de kaart te zetten. De Nederlandse en Duitse wandel-, fiets- en ruiterroutes worden met elkaar verbonden en krijgen een eenduidige bewegwijzering. Daarnaast worden er naast een toegangslocatie en informatievoorziening voor recreanten ook nieuwe kinderspeelplaatsen aangelegd. Bovendien worden belangrijke cultuur- en natuurhistorische landschapselementen in het bosgebied hersteld, zodat ook de plaatselijke geschiedenis een onderdeel van een bezoek aan het bos wordt. Tot slot onderzoeken de projectpartners hoe de beide delen van het gebied, dat door de A12/A3 in tweeën gesplitst wordt, ecologisch met elkaar verbonden kunnen worden.

Multifunctionele trolleybussen
Al decennialang rijden er in Arnhem trolleybussen. Omdat ze verbonden moeten zijn met een bovenleidingnet om te kunnen rijden, zijn ze niet erg flexibel. Het Duitse Vossloh Kiepe GmbH, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en een aantal andere bedrijven willen hier gezamenlijk verandering in brengen. De komende vier jaar houden ze zich daarom in het project ‚E-bus 2020: In Motion Charging‘ bezig met het verder ontwikkelen van het trolleybussysteem.

Ten eerste ontwikkelen de projectpartners een trolleybus met accu’s, die tijdens het rijden via het bovenleidingnet opgeladen worden. Na het verlaten van dit net kunnen de bussen gebruikmaken van de energie in de accu’s en hiermee elektrisch verder rijden. Op deze manier kunnen bestaande lijnen verlegd of verlengd worden en kunnen bussen die nu op gas of diesel rijden bovendien vervangen worden. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Daarnaast staat de ontwikkeling en realisering van een systeem, waarbij de remenergie van trolleybussen opgeslagen wordt in ondergrondse accu’s, op de planning. Deze accu’s voorzien elektrische voertuigen, openbare verlichting en andere toepassingen van groene elektrische energie. Door een stijging van de energiebehoefte in de steden is een uitbreiding van het energienetwerk namelijk vereist. De trolleybussen kunnen hier op deze manier een bijdrage aan leveren.

De beide systemen zullen onder andere in Arnhem en Solingen in de praktijk getest worden. Wanneer het project slaagt, zal de technologie een grote rol in de export gaan spelen en wereldwijd ingezet worden.

Aan de andere kant van de grens met een kettingzaag aan de gang
In samenwerking met Landesbetrieb Wald und Holz, Regional Forstamt Niederrhein (lead partner) en enkele andere instanties en ondernemingen ontwikkelt IPC Groene Ruimte BV een Nederlands-Duits digitaal zelfstudieprogramma voor werknemers in de bos- en tuinbouw en hoveniersbedrijven. In beide landen moeten bedrijven namelijk aantonen dat ze aan de steeds strenger wordende veiligheidseisen en Arbo-voorwaarden voldoen. In het bijzonder geldt dit voor de inzet van gevaarlijk gereedschap, zoals kettingzagen. De deelnemers ontvangen na afronding van het programma een Europees kettingzaagcertificaat dat in Nederland en Duitsland erkend wordt. Dit maakt het voor de ca. 2000 bedrijven in deze sector in de Euregio Rijn-Waal gemakkelijker om opdrachten over de grens aan te nemen. Ook onderzoeken de projectpartners voor welke andere terreinen grensoverschrijdende certificaten eveneens vereist of gewenst zijn. De European Forestry and Environmental Skills Council, de pan-Europese organisatie voor motorzaagcertificaten, krijgt het lesmateriaal ook, zodat andere landen er eveneens gebruik van kunnen maken.

Drones in de groene sector
Bij het INTERREG-project ‚Spectors‘ wordt door het gelijknamige cluster van 31 technologiebedrijven en kenniscentra in de Euregio Rijn-Waal gezamenlijk mobiele en geïntegreerde soft- en hardware voor drones ontwikkeld. Met name de groene sector zal geïnteresseerd zijn in deze nieuwe toepassingen. Verwacht wordt daarom dat de land- en tuinbouwsector de belangrijkste afnemer wordt.

Het cluster zal in totaal 18 toepassingen ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn een slim lasersysteem voor landmeters, een vliegende microscoop met optische sensoren en een draagbaar sensorsysteem voor onderzoek op het veld of in de kas.

Lees verder bij de Euregio

X