INTERREG-project ROCKET wint Europese prijs

INTERREG-project ROCKET wint Europese prijs

Onlangs ontving het grensoverschrijdende project ROCKET (Regional Collaboration on Key Enabling Technologies) de EURADA-award 2020. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Europees project met impact. Dat gebeurde dit keer tijdens een online-conferentie van EURADA, de koepelorganisatie van Europese ontwikkelingsmaatschappijen.

De juryleden waren onder de indruk van de resultaten van ROCKET. Het gaat hier om een innovatieproject in het Nederland-Duitse INTERREG VA programma. Het project is gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende innovatie op Key Enabling Technologies (KETs) tussen Nederlandse en Duitse mkb’ers. In de periode 2016-2020 ondersteunden de ROCKET-partners 127 mkb-ondernemers. Dit resulteerde in elf technologische innovatieprojecten. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van 69 prototypes voor nieuwe producten en meer dan 10 miljoen euro aan investeringen in verdere productontwikkeling.

“We zijn trots op wat we vanuit Gelderland bijdragen aan de inzet van Nederland als het gaat over innovaties in het mkb. Dit zijn niet zomaar innovaties – de nieuwe producten die onze bedrijven via ROCKET hebben ontwikkeld, hebben een mooie maatschappelijke functie”, aldus gedeputeerde Christianne van der Wal van provincie Gelderland. “Bijvoorbeeld de ontwikkeling van betere materialen in brandstofcellen. Dat brengt ons weer een stap verder in duurzaam gebruik van waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen. Dat onze Duitse buren hieraan bijdragen en ervan meeprofiteren is natuurlijk geweldig.”

Theo Föllings, manager Business Development Oost NL: “Met het Europese project ROCKET geven we bedrijven in de grensregio de kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Deuren die voorheen dicht bleven worden hierdoor geopend en geven de innovaties een boost. Niet alleen in het eigen land maar met name over de grens, met ongekende mogelijkheden voor de toekomst als gevolg.”

De provincies Gelderland en Overijssel en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dragen innovatie en de samenwerking met Duitsland een warm hart toe, vooral in de hightech sectoren en sleuteltechnologieën, zoals nanotechnologie, ICT en materiaaltechnologie. Daarom hebben Oost NL en Business Cluster Semiconductors (tegenwoordig Holland Semiconductors) het ROCKET-project ontwikkeld en voor de realisatie een partnerschap gevormd van Duitse en Nederlandse collega-ontwikkelingsmaatschappijen: NMWP.NRW in Nordrhein-Westfalen, Innos-Sperlich in Niedersachsen, Novel-T in Overijssel en Holland Semiconductors in Gelderland.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X