iPro-N: subsidie voor mkb-bedrijven bij de ontwikkeling van intelligente producten

Onlangs is het grensoverschrijdende INTERREG-project ‘Intelligente Producten Nederland-Duitsland’ (iPro-N) van start gegaan. iPro-N ondersteunt mkb-bedrijven in de geavanceerde maakindustrie bij de ontwikkeling van intelligente producten in de Smart Industries/Industrie 4.0. Flynth adviseurs en accountants helpt mkb-bedrijven bij de aanvraag van een subsidie in het kader van iPro-N. Ing. Geert Witjes, senior bedrijfsadviseur bij Flynth, vertelt hoe dit in zijn werk gaat.

Voor Nederlandse of Duitse mkb-bedrijven in de geavanceerde maakindustrie die op zoek zijn naar een partner in het buurland, biedt iPro-N een opstap naar grensoverschrijdende samenwerking. Ook wil het project de ontwikkeling van intelligente producten stimuleren: van pril idee tot aan de bouw van een prototype. Leadpartner is Oost NV en het project wordt medegefinancierd vanuit het programma INTERREG VA Deutschland-Nederland. Ing. Geert Witjes van partner Flynth legt uit: “Naast ondersteuning van mkb’ers geeft iPro-N mkb-bedrijven een duwtje in de rug naar samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het project is de feitelijke opvolger van het INTERREG IV-project ‘Mechatronica voor het mkb’. Vanuit Flynth bieden wij ondersteuning aan bedrijven die een intelligent product ontwikkelen en subsidie willen aanvragen voor samenwerking met een externe partner uit het buurland.”

Geert Witjes
Ing. Geert Witjes

Samenwerking met een technologieleverancier uit het buurland

In de Smart Industries en Industrie 4.0 draait het om sensoren en draadloze communicatietechnologieën die fysieke objecten met elkaar verbinden en daarmee ‚big data‘ genereren. Deze leiden (mede door geavanceerde productietechnieken) tot de meest innovatieve nieuwe producten en diensten, zoals een slimme fiets voor mensen met een beperking of een zorgrobot. Soms is het handig om een technologieleverancier in het buurland in de hand te nemen, omdat daar al bepaalde intelligente technieken zijn ontwikkeld die in eigen land nog niet voorhanden zijn. “De subsidie vanuit iPro-N kan onder meer worden gebruikt voor het inhuren van een externe dienstverlener. Op deze manier komen bedrijven in contact met een geschikte technologieleverancier in het buurland. Dit biedt eveneens toegang tot een hoogwaardig technologienetwerk en wellicht tot commerciële perspectieven”, aldus Witjes.

Voor welke bedrijven?

In zowel Nederland als Duitsland worden door tal van bedrijven ‘slimme producten’ ontwikkeld. Welke bedrijven komen in aanmerking voor subsidie? Witjes: “Mkb-bedrijven in het werkgebied van de Euregio en de Euregio Eems-Dollard komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Dit werkgebied beslaat de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Overijssel en de regio Achterhoek. Ook mkb’ers in delen van de Duitse deelstaten Niedersaksen en Noordrijn-Westfalen maken aanspraak op subsidie.”

Van intakegesprek tot concept

Gedurende vijf verschillende fases van de productontwikkeling biedt iPro-N ondersteuning: van pril idee tot aan de bouw van een prototype. Afhankelijk van de fase waarin een innovatie verkeert, kan een mkb-bedrijf ook één of meerdere stappen overslaan. “We beginnen altijd met een gratis intakegesprek om te kijken waar de kansen liggen”, legt Witjes uit. “Daarna volgt een verdiepingsgesprek waarin wordt besproken welke dienstverlener uit het buurland een goede partner zou zijn. Dit kan zowel een commerciële als niet-commerciële partij zijn. Dit gesprek is eveneens gratis. Vervolgens wordt samen met de externe dienstverlener het concept ontwikkeld. De subsidie bedraagt maximaal 50 procent voor de inhuur van de externe dienstverlener bij maximale subsidiabele kosten van 5.000 euro. De maximale subsidie voor conceptontwikkeling bedraagt dus 2.500 euro.”

Haalbaarheidsstudie en bouw van prototype

Hierna volgt stap vier, de haalbaarheidsstudie. Deze voert het mkb-bedrijf samen met de externe dienstverlener uit. “De haalbaarheidsstudie bestaat uit een beschrijving van de technische en economische haalbaarheid, inclusief alternatieve oplossingen. De subsidie bedraagt 40 procent voor de inhuur van een externe dienstverlener bij maximale subsidiabele kosten van 20.000 euro. De maximale subsidie voor de haalbaarheidsstudie bedraagt dus 8.000 euro.” Vervolgens ontwikkelt het mkb-bedrijf zelf een prototype, de vijfde en laatste stap. “Dit prototype wordt uitgevoerd door een combinatie van eigen personeel, externe kennisleveranciers en eventueel een ander bedrijf. De subsidie voor de ontwikkeling van het prototype bedraagt 40 procent voor personeelskosten, materiaalkosten en de inhuur van een externe dienstverlener bij maximale subsidiabele kosten van 120.000 euro. De maximale subsidie bedraagt in dit geval dus 48.000 euro.”

Subsidie aanvragen

Witjes roept innovatieve mkb-bedrijven uit het projectgebied dan ook van harte op om een subsidieaanvraag in te dienen. “iPro-N biedt bedrijven een unieke kans om samen met een Duitse of Nederlandse partner een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van hun intelligente idee of product. Ondernemers die graag meer informatie willen over de subsidiemogelijkheden, kunnen contact opnemen met onze subsidiedesk. Deze is bereikbaar via subsidiedesk@flynth.nl of via telefoonnummer 088 – 236 77 77.”