Jongeren uit Enschede en Münster vieren 375 jaar Vrede van Münster

Jongeren uit Enschede en Münster vieren 375 jaar Vrede van Münster
De deelnemers van de Twin City Games. Foto (c) SSB Münster.

Van 16 tot en met 20 augustus vonden in Münster de Twin City Games plaats. In totaal kwamen ongeveer zeventig jongeren uit alle partnersteden van Münster naar de stad om door middel van sport en spel samen 375 jaar Vrede van Münster te vieren.

Aanwezig waren jongeren uit Enschede, York (Engeland), Orléans (Frankrijk), Kristiansand (Noorwegen), Monastir (Tunesië), Rishon LeZion (Israël), Fresno (VS), Lublin (Polen), Mühlhausen (Duitsland), Winnyzja (Oekraïne) en uit Münster zelf. Samen gingen zij in gesprek over wat vrede betekent en beoefenden ze allerlei sporten op de sportvelden van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster.

Andere culturen

“Het mooie aan dit event vond ik dat je in aanraking kwam met mensen met hele verschillende achtergronden. Hier leer je heel veel van”, vertelt Pepijn Velthuis (18 jaar), die deelnam als onderdeel van de Enschedese delegatie. “Voor ons is alles in Nederland heel gewoon, maar nu zie je hoe dingen ook anders kunnen. Het leukste van de week vond ik het sporten en het ontdekken van de stad Münster. Ik beoefende samen met een groepje de sport ‘ultimate frisbee’. Door samen te oefenen om beter te worden in de sport leer je elkaar op een grappige manier kennen.”

Nieuwe contacten

Ook gemeentesecretaris Kees Meijer was van vrijdag tot en met zondag aanwezig vanuit de officiële delegatie van gemeente Enschede. Hij ging tijdens de Twin City Games in gesprek met vertegenwoordigers van de andere partnersteden. Ook sprak hij met jongeren tijdens het ‘Twin City Panel’. Hier ging het over serieuze thema’s, zoals: wat vind je belangrijker, economie of klimaat? Maar ook: moet een pizza met of zonder ananas?

Op deze manier konden zowel de jongeren als de gemeenten op een leuke en leerzame manier nieuwe contacten opdoen en ideeën uitwisselen.

 

X