Kategorien Culture News

Jubileumpodcast DIA: in gesprek met bijzondere Nederlanders in Duitsland

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat te vieren worden er dit jaar verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is de jubileumpodcast ‘Duitsland voorbij de horizon’: een podcast over de toekomst van Duitsland.

In deze podcast gaat Wouter Meijer, voormalig NOS-correspondent in Duitsland en Duitslandkenner, in gesprek met verschillende Nederlanders die in Duitsland een bijzondere functie bekleden. Wat is volgens hen de stand van zaken in Duitsland, en hoe zien zij de (Duitse) toekomst?

Sterrenkundige in München

In de eerste aflevering gaat Meijer in gesprek met Selma de Mink. Zij is sterrenkundige en directeur van het Max Planck Institute for Astrophysics in Garching (nabij München). Mink studeerde in Utrecht en was o.a. verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en Harvard University. In 2020 verruilde ze laatstgenoemde universiteit voor het Max Planck Institute. Thema’s die in de podcast aan bod komen, zijn onder andere München als Europese hoofdstad van de sterrenkunde, de Duitse voorliefde voor papierwerk, zwarte gaten en sterren die zwaarder zijn dan de zon.

Directeur van Nederlands-Duitse hoogspanningsnetbeheerder

In de tweede aflevering komt Manon van Beek aan het woord. Zij is CEO van de Nederlands-Duitse hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Meijer en Van Beek spreken onder andere over de schoonheid van de Duitse taal, de investeringen die gedaan moeten worden om de klimaatdoelen te bereiken, vrouwen in de technische sector en hoe Nederland dankzij Duitsland meters kan maken op het gebied van energietransitie.

Choreografe in Duitsland

De derde aflevering van de podcast verschijnt op 4 augustus. Hierin is Nanine Linning te gast, choreografe in Duitsland. Linning begon haar carrière bij het Scapino Ballet Rotterdam, maar werkte later onder andere in Osnabrück en Heidelberg. Meijer vraagt haar hoe het is om als Nederlandse in de culturele sector te werken en hoe ze de toekomst ziet: wat gaat er voor Duitsland veranderen wanneer Angela Merkel vanaf 26 september geen bondskanselier meer is en wanneer de coronapandemie voorbij is? Ook spreken Meijer en Linning over de kracht van het Duitse cultuurlandschap en hoeverre dit anders is dan het Nederlandse.

De podcasts zijn hier te beluisteren.