“Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we het er überhaupt over moeten hebben”. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties windt er geen doekjes om. De samenwerking met Duitsland is voor hem als geboren Limburger vanzelfsprekend. Knops was op dinsdag 19 juni 2018 te gast bij de 5e euregionale masterclass van Fontys Crossing Borders en de Business Club Maas-Rhein in Venlo. Hij vertelde in een vraaggesprek met moderator Ruud Stikkelbroeck waarom hij in grensoverschrijdende samenwerking gelooft.
Vier jaar geleden was er nog geen bewindspersoon die grensoverschrijdende samenwerking in zijn portefeuille had. Dit is tegenwoordig gelukkig anders. Staatssecretaris Knops kent de grensregio en weet hoe belangrijk de samenwerking met de buren is. Hij erkent dat er belemmeringen zijn op het gebied van werken en studeren in het buurland, maar denkt zelf vooral in praktische oplossingen. “Iets waar ze in Den Haag nog even aan moeten wennen”, aldus Knops. Voorafgaand aan de masterclass ging de staatssecretaris in gesprek met vertegenwoordigers van Fontys Venlo, de Business Club Maas Rhein, Ondernemend Venlo en de euregio rijn-maas-noord. Hierdoor kreeg Knops een duidelijk beeld van de vele grensoverschrijdende initiatieven en projecten in deze euregio.
Provinciale medewerkers in Den Haag
Om kennis en ervaring uit de provincies naar Den Haag te halen, wil de staatssecretaris medewerkers uit de provincie bij het Rijk laten werken. Vanwege de afstand zijn ze wekelijks 1 á 2 dagen in Den Haag, de rest van de dagen op hun eigen stek in de provincie. Door de combinatie van werken bij het Rijk en provincie worden kennis en inzichten uitgewisseld. Knops: “De Directeur-Generaal vond het een goed idee. Dit gaan we dus doen. Ik moedig het van harte aan dat provinciale en landelijke bestuurders gaan samenwerken”. De staatssecretaris heeft gedeputeerde Theo Bovens van de provincie Limburg opdracht gegeven om het plan verder uit te werken.
Investeren in relatie
Het opbouwen van een goede basis voor samenwerking kost tijd, aldus Knops. “Je moet eerst investeren in de relatie, en dan pas zakendoen. Dit geldt voor ondernemers, maar ook voor politici.” Een-op-een contact vindt hij erg belangrijk. Als jongetje van 8 ging hij al met zijn voetbalclub uit Hegelsom op bezoek bij een Duitse club net over de grens. “Juist op jonge leeftijd is contact met onze oosterburen belangrijk. Het vergroot je wereld. Ik stimuleer uitwisselingen tussen sportverenigingen dan ook van harte.”
Grensjob-app
De afgelopen maanden is Knops van Groningen naar Limburg langs de grens getrokken om een kijkje te nemen bij grensoverschrijdende projecten en organisaties. Als ‘best practice’ noemt hij de GrensInfoPunten. “Voor mensen die aan de andere kant van de grens willen werken of studeren zijn deze adviespunten een groot goed. De regels in Duitsland zijn vaak ingewikkeld. De adviseurs bij de GrensInfoPunten geven praktische oplossingen op maat en kunnen naar de juiste mensen doorverwijzen.” Iemand uit de zaal merkt op dat werkzoekenden vaak niet weten welk vacature-aanbod er is in het buurland. Ook hier heeft Knops een praktische oplossing voor: “We zijn bezig met een ‘grensjob-app’, waarin informatie over de arbeidsmarkt in het buurland wordt ontsloten. Ook willen we de ‘Euregio-jobroboter’ (een grensoverschrijdende vacaturezoekmachine, red.) verder uitrollen.”
Belang van Duitse taal
Duits is nog steeds een ondergesneeuwd vak in het middelbaar onderwijs, zeker in het westen van Nederland. Knops is niet voor verplichting van het vak Duits, maar wil jongeren en docenten bewust maken van het belang van de Duitse taal. “De Duitse taal maakt je wereld letterlijk groter.” Tot slot geeft hij de aanwezige studenten nog wat advies mee: “Wees nieuwsgierig en kijk goed om je heen. Denk niet in barrières, maar doe dingen anders dan de rest. En vooral: geniet ervan!”