Kick-off event Einstein Telescope op 27 mei

Kick-off event Einstein Telescope op 27 mei
(c) Artist Impression Einstein Telescope, door Marco Kraan (Nikhef)

De Einstein Telescope moet het gevoeligste observatorium voor zwaartekrachtgolven worden en op die manier een nieuw venster op het heelal gaan vormen. Een mogelijke locatie voor dit observatorium is de Euregio Maas-Rijn.  Op 27 mei organiseert het ET2SMEs-project samen met partners als LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg, een kick-off evenement over de kansen die de Einstein Telescope biedt voor kleine en middelgrote bedrijven in de Euregio Rijn-Maas.

Het ET2SMEs-project zet in op interregionale samenwerkingen tussen mkb’ers in de Euregio Maas-Rijn. Het doel is technologische- en economische ontwikkelingen rondom het Einstein Telescope-project te stimuleren. De technologische samenwerkingsverbanden zullen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de Einstein Telescope en tonen het hoogtechnologisch karakter van de Euregio Maas-Rijn.

Programma

De kick-off begint om 13.00 uur en duurt tot 14.30 uur. Dr. Tim Grüttemeier, districtsbestuurder van StädteRegion Aachen, en Mark Vos, coördinator Interreg bij de Euregio Maas-Rijn, zullen de bijeenkomst openen met een kort welkomstwoord. Daarna is het de beurt aan prof. dr. Stefan Hild van de Universiteit Maastricht met een keynote bijdrage over de onderzoeksactiviteiten die de weg moeten effenen voor de vestiging van de Einstein Telescope in de grensregio. Daarna volgen Ralf P. Meyer, lead partner AGIT en Annick Pierrard, ITF ULiège partner. Zij gaan in een presentatie achtereenvolgens in op de doelen, kansen en toegevoegde waarde van het observatorium voor mkb-bedrijven en presenteren de eerste resultaten rondom de ontwikkeling van een technologie catalogus over competenties die nodig zijn voor de succesvolle vestiging van de Einstein Telescoop in de Nederlands-Duits-Belgische grensregio. Prof. dr. Achim Stahl van RWTH Aachen en prof. dr. Frédéric Nguyen van ULiège nemen belangstellenden in korte informatiesessies mee naar insights over Instrument en Geology Technologies. Tijdens deze sessies is er ruimte om vragen te stellen.

Meer informatie en aanmelding

Meer informatie over de informatiesessie is hier te vinden. Ook aanmelden is hier mogelijk.

Ondersteuning en financiering

Binnen het ET2SMEs-project is ondersteuning en financiering beschikbaar voor innovaties op basis van de diverse technologieën binnen het Einstein Telescope-project. Daarbij kan gedacht worden aan  besturing, mechatronica, lasers, sensoren, 3D modelleren/simuleren maar ook civiele techniek en milieutechniek. Bedrijven, die willen weten, waar hun kansen liggen, kunnen contact opnemen met LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg. De ontwikkelingsmaatschappij helpt bedrijven onder meer bij het zetten van de eerste stappen in het buitenland.  LIOF kan hen bijvoorbeeld informeren over de kansen in het buitenland en hen koppelen aan interessante buitenlandse partijen.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X