Meer dan 200 acties op de Dag van de Duitse Taal

Meer dan 200 acties op de Dag van de Duitse Taal
DNHK

Vandaag, 23 april 2015, vindt de vierde landelijke Dag van de Duitse Taal plaats. Op meer dan 200 scholen, universiteiten en bedrijven vinden acties plaats om de taal van ons grootste buurland te promoten. Daarnaast organiseert de Actiegroep Duits een conferentie in Venlo voor onderwijsprofessionals over de toekomst van het vak Duits in de grensstreek.

De Dag van de Duitse Taal is een initiatief van de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam, het Goethe-Instituut Nederland en de Duitse Ambassade in Den Haag. Deze partijen vormen samen de Actiegroep Duits. Op de Dag van de Duitse Taal vindt in samenwerking met de Fontys Hogeschool en EP-Nuffic een conferentie plaats getiteld ‘De toekomst van het vak Duits – van primair onderwijs tot HBO’. Hier spreken experts over het versterken van de Duitse taal in het onderwijs. Daarnaast vertellen de burgemeesters van Venlo, Nijmegen en Doetinchem waarom zij kennis van de Duitse taal van belang achten voor de inwoners van hun gemeenten.

Onderzoek
De Actiegroep Duits zal tijdens de conferentie een onderzoek presenteren naar de positie van het vak Duits dat zij dit voorjaar lieten uitvoeren in het voorgezet onderwijs. Daaruit blijkt onder meer dat er een tekort is aan vakbekwame en geschoolde docenten Duits. Dit komt omdat zeer weinig studenten kiezen voor een (leraren)opleiding Duits. Dit jaar begonnen slechts 33 studenten aan een eerstegraads lerarenopleiding Duits en op de universiteiten kozen slechts 14 studenten voor een studie Duits, vertelt Kerstin Hämmerling van het Duitsland Instituut Amsterdam aan de Telegraaf. Ook is de belangstelling onder scholieren voor het vak Duits nog steeds dalende. De resultaten van het onderzoek zijn beschikbaar op de website van de Actiegroep Duits.

Acties
Op de Dag van de Duitse taal worden talloze acties in heel Nederland georganiseerd. Zo is er een muziekactie onder scholieren, waarbij leerlingen hun eigen interpretaties opnemen van het nummer ‘Auf uns’ van de Duitse zanger Andreas Bourani. Ook organiseren de docenten Duits van diverse Achterhoekse scholen voor de tweede keer de ‘Dag van de buurtaal’. Vijfhonderd Nederlandse en Duitse leerlingen nemen deel aan deze euregionale manifestatie in het Textilmuseum Bocholt.

Op de website van de Actiegroep Duits, www.machmit.nl, is een actueel en alfabetisch overzicht op plaats te vinden van alle landelijke acties.

X