Meer Duitsers aan het werk in Nederland dan andersom

Ondanks de lagere werkloosheid in Duitsland, trekken nog weinig Nederlanders voor hun werk de grens over. De stroom grenspendelaars die in Duitsland woont en in Nederland werkt is een stuk groter dan andersom. Dit blijkt uit cijfers die het CBS gisteren bekend maakte.

Verschillende Euregio ’s en arbeidsorganisaties wijzen de laatste jaren op de arbeidsmogelijkheden in Duitsland. Waar het voor veel Nederlandse werklozen nog steeds moeilijk is om een baan te vinden in eigen land, zijn de kansen op werk in Duitsland een stuk groter. Verschillende projecten zijn uit de grond gestampt om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt naar een hoger plan te tillen. Tot nu toe tevergeefs, zo blijkt uit cijfers die het CBS gisteren publiceerde.

De grens tussen Nederland en Duitsland blijkt nog steeds een obstakel te vormen voor werknemers. Echter, vooral voor Nederlanders blijkt de stap naar de Duitse arbeidsmarkt nog een te grote belemmering: ruim 14.000 Duitsers pendelen voor hun werk naar Nederland tegenover 5.700 Nederlanders die zich ‘Grenzarbeiter’ mogen noemen.

In totaal staken in 2014 circa 30.000 pendelaars de grens over vanuit Duitsland naar Nederland. Maar de helft hiervan betreft Nederlanders die in Duitsland wonen en in Nederland werken. Zij zijn in Duitsland gaan wonen vanwege de aantrekkelijke woningmarkt of vanwege persoonlijke omstandigheden. Onder de omgekeerde pendelstroom (8.700 in totaal) zijn er ook 3.000 Duitsers die in Nederland wonen, maar in Duitsland werken. Ten opzichte van 2012 zijn de aantallen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt nauwelijks veranderd: in 2014 hadden iets meer Nederlanders een baan in Duitsland, maar werkten minder Duitsers in Nederland.

Waarom er zo weinig Nederlanders voor hun werk naar Duitsland trekken, is niet onderzocht. Mogelijk heeft dit te maken met de verschillen in belasting- en sociale zekerheidsstelsels, de taalbarrière, culturele verschillen of de iets lagere lonen in Duitsland.