Meer stroomuitwisseling tussen Nederland en Duitsland

Meer stroomuitwisseling tussen Nederland en Duitsland

Nederland gaat de komende jaren meer goedkope stroom uit Duitsland importeren. De capaciteitsuitbreiding van de bestaande Nederlands-Duitse elektriciteitsverbinding tussen Meeden (NL) en Diele (D) gaat door, laat elektriciteitsnetbeheerder TenneT weten. Dankzij deze capaciteitsuitbreiding kan er nog meer stroom tussen Nederland en Duitsland worden uitgewisseld.

Het importeren van goedkope, duurzame elektriciteit vanuit Duitsland zorgt voor lagere marktprijzen op de Nederlandse energiemarkt. Eind 2019 moet er tot circa 300 Mw extra capaciteit beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Dit zou kunnen groeien naar 500 Mw.

TenneT is ook bezig met de aanleg van een nieuwe Nederlands-Duitse interconnector tussen Doetinchem en Wesel. Deze grensoverschrijdende stroomweg is naar verwachting halverwege 2017 klaar.

Door de uitbreiding van de grensoverschrijdende handel in elektriciteit, worden de prijsverschillen tussen de grenslanden kleiner. De elektriciteitsprijzen in Nederland dalen, wat gunstig is voor de consument en de concurrentiepositie van industrieën die veel elektriciteit verbruiken, verbetert.

Initiatieven voor meer uitwisseling van elektriciteit tussen Nederland en Duitsland verlopen niet altijd volgens plan. Onlangs werd bekend dat de geplande stroomkabel onder de Eems tussen Delfzijl en Emden van de baan is.

Lees verder bij TenneT.

X