Kategorien Culture News

Minister-president Rutte aanwezig bij heropening Sempergalerie in Dresden

Minister-president Mark Rutte zal op vrijdag 28 februari aanwezig zijn bij de heropening van de gerestaureerde Sempergalerie, een wereldberoemd museumcomplex in het Duitse Dresden. Onderdeel van de Sempergalerie is de ‚Galerij der Oude Meesters‘.

Tijdens de openingsceremonie zal Rutte een toespraak houden. Andere sprekers zijn onder andere minister-president Michael Kretschmer van de deelstaat Saksen en voorzitter van de Bondsdag Wolfgang Schäuble. Na de openingsceremonie volgt een rondleiding door het museum. Aansluitend aan het programma in de Sempergalerie zal minister-president Rutte met minister-president Kretschmer en Bondsdagvoorzitter Schäuble spreken. De avond wordt afgesloten met een diner op uitnodiging van de Saksische minister-president.

Wereldberoemd museum met werken van hoog niveau

De Galerij der Oude Meesters (Gemäldegalerie Alte Meister) is wereldberoemd dankzij het grote aantal werken van zeer hoog niveau dat hier te bekijken is. Een van de belangrijkste schilderijen uit de gehele kunstgeschiedenis is er bijvoorbeeld te vinden: de ‚Sixtijnse madonna‘ (1512-1513) van Raphael. Dit doek maakt al meer dan 250 jaar deel uit van de vaste collectie. Hoofdbestanddeel van de collectie in dit museum zijn daarnaast schilderijen uit de Italiaanse Renaissance, vertegenwoordigd door belangrijke werken van Giorgione, Titiaan, Correggio, Mantegna, Botticelli en Parmigianino. Net zo belangrijk is het onderdeel Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17-de eeuw. Rembrandt en zijn school zijn hier vertegenwoordigd met een groot aantal werken. Kostbare schilderijen van vroege Duitse en Vlaamse meesters, zoals de gebroeders Van Eyck, Dürer, Cranach en Holbein, en werken van Spaanse en Franse kunstenaars uit de 17-de eeuw maken eveneens deel uit van de collectie. De zalengalerij werd gebouwd volgens de plannen van Gottfried Semper en werd in 1855 geopend als een van de belangrijkste museale projecten in Duitsland van de 19e eeuw. Nog altijd spreekt men van de Sempervleugel als het gedeelte waar de collectie is ondergebracht.

De afgelopen zeven jaar werd de Sempergalerie e in meerdere fasen gemoderniseerd. Tijdens de werkzaamheden was het complex voor de helft als museum in gebruik, terwijl de andere helft verbouwd werd.