Nederland blijft op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland

Nederland blijft op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland

​Ook tijdens de coronapandemie is Nederland één van de belangrijkste handelspartners van Duitsland gebleven. Uit de nieuwste cijfers van het Duitse bureau voor de Statistiek, Destatis, is gebleken dat het handelsvolume tussen Nederland en Duitsland in 2020 172 miljard euro bedroeg. Alleen met China werd meer gehandeld. Dat meldt de Duits-Nederlandse Handelskamer.

Het handelsvolume tussen Duitsland en China bedroeg in 2020 212 miljard euro. Op plaats 3 op de ranglijst van internationale handelspartners van Duitsland staan de Verenigde Staten, met een handelsvolume van 171 miljard euro, gevolgd door Frankrijk (148 miljard euro).

Duitse import: Nederland op plaats 1

Binnen Europa is Nederland de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Dat geldt ook voor de Duitse import: Nederland leverde in 2020 goederen ter waarde van 88 miljard euro aan Duitsland. Hiermee is Nederland het belangrijkste Europese leveranciersland voor Duitsland.

In 2020 exporteerde Duitsland goederen ter waarde van 84 miljard euro naar Nederland. Alleen naar de Verenigde Staten (104 miljard euro), China (96 miljard euro) en Frankrijk (91 miljard euro) exporteerde Duitsland meer.

Coronapandemie

De coronapandemie heeft de Duitse handelspartnerschappen duidelijk beïnvloed. Met Nederland werd 9,3 procent minder gehandeld. De handelsvolumes met de Verenigde Staten (-9,7 procent), het Verenigd Koninkrijk (-13,6 procent) en Frankrijk (-14,6 procent) slonken nog sterker, terwijl de handelsvolumes met China en Polen juist groeiden.

X