Kunnen Nederlanders deze zomer weer een weekje in de Duitse Eifel vertoeven? En kunnen Duitsers weer zonder zorgen afreizen naar de Zeeuwse kust? Die vragen werden de afgelopen tijd veelvuldig gesteld. Gisteren kwamen vanuit de Nederlandse en Duitse regering de antwoorden: beide landen versoepelen vanaf 15 juni hun reisadviezen.
Nederland
Minister-president Mark Rutte maakte op 3 juni bekend dat per 15 juni de reisadviezen voor een aantal landen binnen Europa van oranje naar geel aangepast worden. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in Nederland en dat Nederlanders er welkom zijn. Dit geldt voor Duitsland, België, Bulgarije, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het reisadvies voor Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijft voorlopig oranje. Vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden.
Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. De verwachting is dat deze landen daarover in de komende weken een besluit nemen. Het gaat hierbij om Frankrijk, IJsland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Polen, Roemenië en Slowakije.
Reizen buiten Europa wordt voorlopig afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje.
Rutte waarschuwde in zijn persconferentie dat nieuwe repatriëringsoperaties door de overheid niet voor de hand liggen en dat reizigers zelf de risico’s moeten afwegen. Meer informatie is hier te vinden.
Duitsland
Op 3 juni besloot ook de Duitse regering dat de officiële reiswaarschuwing voor lidstaten van de Europese Unie, voor Schengenlanden en voor het Verenigde Koninkrijk per 15 juni opgeheven wordt. De reiswaarschuwing zal worden vervangen door afzonderlijke reisadviezen per land. Hierbij zal steeds gekeken worden naar de situatie omtrent het coronavirus in dat land. Welk reisadvies Nederland krijgt, is nog niet bekend.
Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zal voor elk land de meest actuele informatie ter beschikking worden gesteld, zodat reizigers een weloverwogen beslissing over hun reis kunnen nemen. Hij waarschuwde tevens dat de Duitsers zich nog niet veilig moeten wanen: “De coronapandemie is nog niet voorbij. We moeten samen voorkomen dat een opleving van het toerisme tot een tweede golf van coronabesmettingen leidt – hier en elders. We vertrouwen op iedereens eigen verantwoordelijkheid.”
Maas benadrukte daarnaast dat de reisadviezen voor de afzonderlijke landen ook in de toekomst afhankelijk zullen blijven van de situatie in deze landen. Net als Rutte waarschuwde hij dat vakantiegangers niet opnieuw massaal gerepatrieerd zullen worden.
Op dit moment is nog niet duidelijk hoe het Duitse reisadvies voor reizen buiten Europa er na 14 juni uit zal zien. Er wordt gestreefd naar een regeling voor de gehele Europese Unie. “Voor derde landen wachten we de beslissing van de Europese Commissie omtrent de inreisbeperkingen naar Europa deze week af. Indien mogelijk zullen we ons hier volgende week mee bezighouden”, aldus Maas.