Nederland en Vlaanderen gastland op de Leipziger Buchmesse 2024

Nederland en Vlaanderen gastland op de Leipziger Buchmesse 2024
Een impressie van de Buchmesse Leipzig in 2019 (c) Leipziger Messe GmbH/Tom Schulze

Nadat Nederland en Vlaanderen in 2016 gastland waren op de Frankfurter Buchmesse, zal dat in 2024 het geval zijn op de Leipziger Buchmesse. Op die manier moet een nieuwe generatie auteurs en kunstenaars uit de buurlanden in Duitsland meer bekendheid krijgen. Er is een actieve uitwisseling gepland met andere kunstdisciplines zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, de creatieve industrie en film. Gerenommeerde Nederlandse, Vlaamse en Duitse culturele partners zullen bij de programmering worden betrokken. Het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam, Flanders Literature in Antwerpen en de Nederlandse Ambassade en de vertegenwoordiging van Vlaanderen in Berlijn zijn verantwoordelijk voor de realisatie van de Nederlands-Vlaamse bijdrage aan de Leipziger Buchmesse.

Oliver Zille, directeur van de Leipziger Buchmesse, is blij Nederland en Vlaanderen in 2024 als gastland te mogen verwelkomen: “Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn al jaren publiekslievelingen op de Buchmesse en bij ‘Leipzig liest’ en blijven verrassen met hun verfrissende invalshoeken en thema’s. De Leipziger Buchmesse is een ideaal platform voor nieuwe vormen van presentatie en wij verheugen ons op een jonge generatie van schrijvers en kunstenaars en hun uitgevers.”

“Voor de Nederlandse en Vlaamse literatuur is de Leipziger Buchmesse al vele jaren een centrale sleutel tot de ontsluiting van de Duitse en daarmee ook de internationale boekenmarkt”, benadrukt Tiziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds. “We zijn zeer vereerd en kijken ernaar uit om samen met de Börsenverein, Duitse uitgevers, festivals en literatuurhuizen in 2024 samen met onze Vlaamse vrienden een indrukwekkend literatuurfestival neer te zetten.”

 

X