“Nederlanders en Duitsers onderhandelen anders”

In aanloop naar de Duitslanddag interviewde de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) diverse experts die deelnemen aan dit ondernemersevent. Ook Petra Wassner van NRW.INVEST is op dinsdag 17 april present in de Fabrique in Utrecht. Ze vertelt hoe NRW.INVEST bedrijven ondersteunt bij investeringsprojecten of het openen van een vestiging in Noordrijn-Westfalen.

Mevrouw Wassner, NRW.INVEST is aanwezig tijdens de Duitslanddag. Kunt u iets meer vertellen: wie zijn jullie, wat doen jullie en waarom?

NRW.INVEST, de vereniging ter bevordering van het bedrijfsleven van de deelstaat Noodrijn-Westfalen, brengt deze deelstaat als belangrijkste Duitse investeringsregio op de internationale markt. Daarbij werft ze wereldwijd buitenlandse directe investeringen voor Noordrijn-Westfalen. Naast dochtermaatschappijen in Japan en de VS is NRW.INVEST vertegenwoordigd in China, India, Israël, Korea, Polen, Rusland en Turkije. Met haar internationale kantoren en haar hoofdkantoor in Düsseldorf ondersteunt NRW.INVEST bedrijven bij investeringsprojecten of de vestiging in Noordrijn-Westfalen. Nu al zijn er meer dan 19.000 buitenlandse bedrijven in de economisch belangrijkste deelstaat van Duitsland thuis en creëren ze meer dan 1 miljoen banen. Buitenlandse investeerders creëren en behouden echter niet alleen tewerkstelling maar brengen ook kapitaal, nieuwe ideeën, producten, procedures en methodes naar onze deelstaat.

En waarom is Noordrijn-Westfalen een interessante regio voor Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in de Duitse markt?

Petra Wassner

Een dynamische economische locatie met overtuigende troeven – dat en nog veel meer biedt Noordrijn-Westfalen (NRW). Nederlandse bedrijven laten zich bij de keuze van een locatie niet alleen door de centrale ligging maar ook door de grote afzetmarkt, de uitstekende verkeersinfrastructuur en het dichte netwerk van hogescholen en de daarmee verbonden talentenpool overtuigen.
Met ongeveer 670 miljard euro realiseert NRW meer dan een vijfde van het volledige Duitse bruto binnenlands product en is hiermee de belangrijkste economische regio van Duitsland.
Geen enkele andere regio beschikt over zoveel bedrijventerreinen in de buurt van vlotte weg- en spoorverbindingen. Binnen een straal van 500 kilometer rond de deelstaathoofdstad Düsseldorf wonen ongeveer 160 miljoen mensen. Geen enkele andere Europese metropool beschikt over zoveel koopkracht. De inwoners van Noordrijn-Westfalen geven jaarlijks meer dan 350 miljard euro (2015) voor privéverbruik uit. Noordrijn-Westfalen telt 70 universiteiten en scholen voor hoger beroepsonderwijs met meer dan 768.000 studenten. Zes van de tien grootste universiteiten van Duitsland zijn hier gevestigd. 86.500 buitenlanders studeren aan een hogeschool in Noordrijn-Westfalen.
Meer dan 60 technologie- en starterscentra en meer dan 50 extra-universitaire onderzoeksinstellingen vormen één van de dichtste onderzoeksnetwerken van Europa en bieden ideale voorwaarden voor de technologieoverdracht.

Op welke manier kunnen jullie Nederlandse ondernemers die de Duitse markt willen betreden hulp bieden?

NRW.INVEST ondersteunt buitenlandse bedrijven bij de zoektocht naar een geschikte locatie in Noordrijn-Westfalen, informeert over fiscale en juridische aspecten, over de economische structuur en de verschillende sectoren. Bovendien analyseren we de investeringsplannen van de betrokken ondernemer, adviseren we bij de zoektocht naar gekwalificeerd personeel en raden we geschikte locaties aan. Kortom: we begeleiden een investeringsproject van A tot Z. En ook bij de oprichting van de vestiging ondersteunen we de ondernemers natuurlijk met raad en daad.
NRW.INVEST is optimaal vertrouwd met de gebruiken van de Nederlandse bedrijfscultuur en we weten met welke specifieke informatie we Nederlandse bedrijven kunnen ondersteunen.

Kunt u een voorbeeld geven van een Nederlands bedrijf dat een succesvolle stap naar Noordrijn-Westfalen heeft gemaakt?

Ongeveer 4.000 Nederlandse bedrijven uit verschillende sectoren zijn in Noordrijn-Westfalen gevestigd, goed voor 46 procent van alle Nederlandse bedrijven in Duitsland. Daartoe behoren internationale spelers zoals AkzoNobel, Basell Polyolefine, HEMA, Philips, Refresco, Seacon Logistics, Suntjens Süßwaren en TNT Express.

Hebben jullie nog een laatste tip voor Nederlandse ondernemers?

Nederlanders en Duitsers verschillen bijvoorbeeld in de manier waarop ze onderhandelen. Nederlanders onderhandelen in de loop van het proces en zijn pragmatisch, Duitsers daarentegen concentreren zich eerder op het eindresultaat en zijn meer probleembewust. Hier moeten beide partijen geven en nemen, om een goed resultaat te bereiken.