Nederlands-Duits instituut opent laboratoria op Brightlands Chemelot Campus

Nederlands-Duits instituut opent laboratoria op Brightlands Chemelot Campus

Op 9 december zijn op de Brightlands Chemelot Campus in Maastricht de nieuwe laboratoria van het ‘Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials’ (AMIBM) geopend, een samenwerkingsverband tussen Maastricht University, RWTH Aachen en het Fraunhofer instituut. De nieuwe laboratoria hebben een gezamenlijke oppervlakte van maar liefst 1500 m2. Het AMIBM werkt aan de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen op basis van groene grondstoffen zoals planten of bacteriën. AMIBM is er voor omvangrijke onderzoeksprojecten, maar óók het mkb kan er terecht. 

AMIBM overschrijdt niet alleen landsgrenzen, maar ook de grenzen tussen disciplines. Biologen, chemici, ingenieurs en medici uit 16 landen werken hier samen. AMIBM omvat namelijk de volledige biobased materials waardeketen. Van biologische materialen (planten, cellen, bacteriën) tot polymeren en de eindproducten (applicaties) die hieruit ontstaan. Alles op één locatie waardoor kruisbestuiving tussen disciplines en innovatie alle ruimte krijgt. AMIBM is gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg als onderdeel van Kennis-As Limburg. Het is voor het eerst dat UM, RWTH Aachen en het Fraunhofer instituut op deze manier samenwerken.

BioTex Fieldlab

Tijdens de opening werd bekendgemaakt dat wordt gestart met het ‘BioTex Fieldlab’, een proeftuin voor de ontwikkeling van (productie)processen voor vezels en garens uit nieuwe en beschikbare groene polymeren. In de proeftuin wordt gewerkt aan toepassingen in textiel, zoals bedtextiel, kleding en tapijt. Projectpartners zijn AMIBM, Modint (het Nederlandse branchenetwerk van 600 bedrijven in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel) en CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs).

Internationaal academisch onderzoeksinstituut

AMIBM biedt nu al werkgelegenheid aan 55 talenten uit binnen- en buitenland, naar verwachting zal binnen enkele jaren dat aantal zijn verdubbeld. Als internationaal academisch onderzoeksinstituut helpt het mensen en bedrijvigheid naar de Euregio te trekken, bijvoorbeeld door spin-offs op te starten. Het internationaal karakter van AMIBM biedt bedrijven in de regio laagdrempelig toegang tot brede kennis en onderzoekscapaciteit bij zowel Nederlandse als Duitse partners.

Lees meer op Zuidlimburg.nl.

Beelden van de opening van AMIBM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
X