De grens tussen Nederland en Duitsland blijft onder een aantal voorwaarden open. Dat is gisteren tijdens een overleg van het zogenaamde ‘coronakabinet’ van de Duitse regering besloten. Het coronakabinet heeft vervolgens een aantal aanbevelingen aan de zestien Duitse deelstaten gedaan. Deze staan achter de aanbevelingen en gaan de komende dagen bekijken hoe ze de maatregelen precies gaan uitvoeren.

Vanaf vrijdag 10 april moeten Duitsers of personen die in Duitsland wonen die meerdere dagen in het buitenland zijn geweest, twee weken verplicht in quarantaine. Daarmee lijkt de Duitse regering vooral te willen voorkomen dat Duitsers hun paasweekend doorbrengen in bijvoorbeeld Nederland. Ook als mensen geen symptomen hebben, moeten ze in quarantaine. Hoe lang de maatregelen zullen gelden is nog niet duidelijk.

De verplichte quarantaine geldt niet voor grensoverschrijdend woon-werkverkeer, transitverkeer en vrachtverkeer. Nederlandse grenspendelaars kunnen hier de zogenaamde ‘Pendlerbescheinigung’ downloaden, waarmee ze kunnen aantonen dat ze in Duitsland werkzaam zijn.

Nog onduidelijkheid over niet-dringende bezoeken aan Duitsland

Of Nederlanders nu nog in Duitsland op bezoek mogen bij familie en vrienden, er boodschappen mogen doen of er mogen tanken is niet helemaal duidelijk. Volgens een document dat het Duitse Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat uitgegeven heeft, mogen reizigers Duitsland vanaf 10 april niet meer in wanneer ze daarvoor geen goede reden hebben (punt 3).

Tijdens een persconferentie gisteren liet bondskanselier Angela Merkel echter weten dat de grenscontroles tussen Nederland en Duitsland niet strenger zullen worden en dat de Duitse regering erop vertrouwt dat alleen forenzen en mensen met een dringende reden de grens oversteken. De huidige steekproefsgewijze controles zouden daarbij voldoende moeten zijn. Ook volgens Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen, komen er geen grenscontroles tussen Nederland en Duitsland. Hij reageerde verheugd op het besluit om de grens open te houden. De deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hadden een klemmend verzoek aan de Duitse regering gedaan om de grens niet te sluiten.

https://twitter.com/landnrw/status/1247124625886232576

 

X