Op vrijdag 12 oktober 2018 mocht AFMI Verspanende Industrie B.V. uit Hengelo een oorkonde in ontvangst nemen. Het Nederlandse bedrijf had met succes de Lean & Green-check van het INTERREG-project Netwerk GEP doorlopen. Aangezien het ging om de honderdste Lean & Green-check in de ongeveer twee jaar dat het project loopt, had de overhandiging van de oorkonde een extra feestelijk tintje. Plaats van handeling was het EUREGIO-kantoor in het Duitse Gronau.

Netwerk GEP

Netwerk GEP (Grenzeloos, Efficiënt, Productief) is een samenwerkingsverband van drie projectpartners: technisch opleider STODT Toekomstechniek in Hengelo, Handwerkskammer Münster en Landkreis Grafschaft Bentheim. Het project helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Nederlands-Duitse grensstreek (ruwweg van Noordoost-Overijssel tot en met de Achterhoek) hun productieprocessen te optimaliseren en tegelijkertijd een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen.

Op zoek naar verbeteringen

Bij de Lean & Grean-check wordt gekeken waar een bedrijf staat als het gaat om lean, green, change management en smart industry. Ook wordt beoordeeld waar op al deze gebieden wellicht iets te winnen valt, bijvoorbeeld door slimmer te plannen of te automatiseren. De check wordt uitgevoerd door een externe deskundige en resulteert in een rapport met aanbevelingen. Vaak wordt de check gevolgd door een 12-daags implementatietraject waarin de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. De Lean & Green-check kost een bedrijf € 4.000,-. De helft van dat bedrag wordt vergoed vanuit het project; het deelnemende bedrijf betaalt dus € 2.000,-. Ook de kosten van een eventueel implementatietraject worden voor de helft vergoed vanuit het Netwerk GEP.

Eye-opener

Bert Heijenk is namens STODT Toekomsttechniek als projectleider verbonden aan het Netwerk GEP. “Vaak kloppen bedrijven bij ons aan omdat ze behoefte hebben aan subsidie om hun performance te verbeteren. Bijvoorbeeld door de productie te automatiseren of smart te maken. Wij doen dan eerst een Lean & Green-check om te kijken waar het bedrijf staat. Vaak blijkt daarbij dat de oplossing ergens anders ligt dan men bij het bedrijf had gedacht, bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding. Voor veel bedrijven is dat een echte eye-opener.” Heijenk is blij dat de eer voor de honderdste Lean & Green-check te beurt is gevallen aan AFMI. “Het bedrijf heeft een vestiging in zowel Nederland als Duitsland en is dus in die zin al letterlijk grensoverschrijdend bezig. Dat past goed bij onze doelstellingen.”

Het project wordt gefinancierd door het INTERREG-programma en de Europese Unie en wordt medegefinancierd door de INTERREG-partners (Ministerie voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen; Ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van Noordrijn-Westfalen; provincie Gelderland en provincie Overijssel).

X